szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen lövés nélkül sikerült megmenteni az elrabolt gyerekek többségét az állam kormányzója szerint.

A nigériai biztonsági erők kiszabadították csütörtökön azokat az iskolás fiúkat, akiket fegyveresek raboltak el egy hete az ország északi részén. A múlt pénteki emberrablás elkövetőjeként a Boko Haram iszlamista terrorszervezet jelentkezett egy kedden közzétett hangfelvételen. A fegyveres támadók éjszaka hatoltak be a Katsina állambeli Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal 344 diákot.

Katsina állam kormányzója, Aminu Bello Masari az NTA állami televíziónak azt mondta, hogy afiúkat a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva elrablóik.

Megtaláltuk a fiúk többségét, de nem mindegyiket

– fogalmazott. A mentőakciót végrehajtó katonák bekerítették azt a helyet, ahol a diákokat fogva tartották, de parancsuk volt rá, hogy ne használják fegyvereiket. A kormányzó elmondta, hogy előzőleg közvetítőkön keresztül kapcsolatba léptek az emberrablókkal, hogy biztosítsák a gyerekek sértetlen elengedését. "Hála istennek megfogadták a tanácsunkat, és egyetlen lövés sem dördült el" - tette hozzá. A fiúkat visszaszállították Katsina államba, ahol orvosi vizsgálaton estek át, és még pénteken hazatérhettek családjukhoz.

Elrablásuk nagy figyelmet váltott ki Nigéria szerte. Élesen él a lakosság emlékezetében a Boko Haram 2014-es terrorcselekménye, amelyben 270 iskolás lányt hurcoltak el az északkeleti Chibok városból. A lányk többségét azóta sem sikerült megtalálni. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram szervezet célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet azonban Katsinától több száz kilométerre keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"