szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Örményországban hűtőcsarnokokban helyezik el az elhunytakat, mivel megteltek a halottasházak.

Tizenegy héttel ezelőtt lezárultak a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, a hatóságok azonban újabb 65 elesett katona nevét tették közzé kedden.

Anahit Avaneszján egészségügyi miniszter szerint eddig több mint 3450 civil és katona holttestét sikerült azonosítani, és ez a lista naponta 30 névvel bővül. A tárcavezető ugyanakkor nem pontosította, hogy hány holttest vár még azonosításra. A hatóságok becslései szerint százakról lehet szó.

Örmény sajtójelentések szerint a halottasházakban már nincs elég hely, ezért vállalatok hűtőcsarnokait is igénybe kellett venni.

Az örmény ellenzék több mint hatezerre becsüli az örmény oldalon a halottak számát. Azerbajdzsán nemrég arról számolt be, hogy több mint ezer holttestet sikerült azonosítania.

Az Azerbajdzsántól korábban egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben tavaly szeptember 27-én kiújultak a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza a hivatalosan mindvégig azeri területnek számító Hegyi-Karabahot, és sikerült is jelentős területeket visszafoglalnia. A harcokban több mint 4700 ember vesztette életét.

Az örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg a harcok lezárásáról. Az egyezmény értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, korábban megszállt járást, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók vették át a demarkációs vonal és a tűzszüneti vonal mentén.

Az örmény kormányfő újévi üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az embereknek meg kell barátkozniuk az új helyzettel, és óva intett a felfordulástól és pániktól országában.

A harcok lezárultát követően két hónap alatt összesen 1184 holttestet találtak a térségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában