szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az aktivisták szerint ennél semmi sem szimbolizálja egyértelműbben a mai orosz vezetést.

„Gyilkos, Bűnöző, Diktátor” feliratú transzparenst és egy „meztelen gyilkos” felirattal ellátott, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló szobrocskát helyeztek el cseh aktivisták péntek kora délután a prágai orosz nagykövetség épülete előtt – írja a Dotoho blog. Az akcióval Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió és az oroszországi emberi jogok megsértése ellen tiltakoztak, de felemelték a hangjuk Csehország nyugati orientációjának megőrzése érdekében is.

A Putyin-szobor felállításán – mely egy arany wc-csészén kapott helyet a követség előtt – nagyjából 30-an voltak az iDNES.cz szerint. Az akciót egy Kaputin nevű aktivista-csoport szervezte, és a Dotoho szerint magyar résztvevője is volt. Az arany szaniter a Putyinnak tulajdonított palotára utal: ebben Navalnij leleplező videójának tanúsága szerint egy aranyozott wc-csésze is került.

Talán semmi sem szimbolizálja egyértelműbben a mai orosz vezetés valódi természetét, mint egy arany wc-csésze és wc-kefe egy olyan országban, amelyben a népesség 13 százalékának saját wc-je sincsen

– nyilatkozta valaki a Kaputin csoportból az iDNES-nek. A statisztikai adat forrására nem tért ki. A demonstrációnak végül a rendőrök vetettek véget, nagyjából egy óra után.

A csoport a cseh vezetést is kritizálta. Felrótták például Milos Zeman államfőnek, hogy egy világjárvány közepette "nincs jobb dolga", mint a Roszatom részvételét propagálni a Dukovany atomerőmű bővítésében. Felhozták Tomás Petrícek cseh külügyminiszter ügyét is, akit menesztettek, miután sem vakcinából, sem erőműből nem akart oroszt. Hasonlóan járt az egy héttel korábban távozó Jan Blatny egészségügyi miniszter is.

"Gyilkos, Bűnöző, Diktátor" feliratú transzparenst és egy "Meztelen gyilkos" felirattal ellátott Putyin-szobrocskát...

Posted by Dotoho on Friday, April 16, 2021
Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Dezső András Itthon

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak, és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.