Tetszett a cikk?

Az orosz rendőrség valamennyi városban komoly készültséggel várta a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzékit, az Alekszej Navalnijt támogató tüntetések résztvevőit. A rendőrök több mint ötszáz embert vettek őrizetbe, a szerdai demonstrációkon kevesebben vettek részt, mint a korábbi hasonló megmozdulásokon.

Az orosz rendőrök gyakorlatilag hermetikusan lezárták Moszkva és Szentpétervár belső tereit és nem engedték meg, hogy az engedély nélküli tüntetés résztvevői a kijelölt gyülekezőhelyekre vonuljanak. Ennek eredményeként az egyenruhások kisebb csoportokra szabdalták az ellenzékieket, s folyamatosak voltak az őrizetbevételek is. Helyi források szerint a több tucat városban megrendezett tüntetéseken most kevesebben vettek részt, mint a legutóbbi Navalnij melletti demonstrációkon, s legtöbben ismét Moszkvában és Szentpéterváron jelentek meg.

A legkeményebben Ufában lépett fel a rendőrség, ott 82 embert vettek őrizetbe.

A rendőrség közlése szerint Moszkvában hatezren voltak az ellenzékiek, míg független források több tízezer tüntetőről tesznek említést.

A tüntetők azért vonultak utcára, mert a legismertebb orosz ellenzékinek számító Navalnij egészségi állapota megromlott, több orvos szerint a politikus vérében olyan magas a káliumszint, hogy bármelyik pillanatban megállhat a szíve. Navalnij április eleje óta éhségsztrájkot folytat, mivel a börtön vezetése nem engedte meg, hogy a politikus személyi orvosa is megvizsgálja őt. A hátfájdalmai miatt járni is alig tudó, lázas és köhögő Navalnijt három nappal ezelőtt átszállították egy rabkórházba. Az intézményt megjárt rabok szerint a kórházban embertelen körülmények között kezelik a betegeket.

Az ellenzékiek Navalnij szabadon bocsátását követelték, s felszólították a tolvajnak nevezett Vlagyimir Putyin elnököt a lemondásra. Miközben a hatóságok börtönben tartják az állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt Navalnijt, megkezdték az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) felszámolását. Az ügyészség szerint az FBK szélsőséges szervezet, így az nem működhet Oroszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!