szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig is kormányzó Skót Nemzeti Párt nyerte a skót parlamenti választást, a zöldekkel együtt megvan a többségük ahhoz, hogy népszavazást írhassanak ki a függetlenségről, már ha ezt a brit kormány engedi.

A szombat estig beérkezett adatok szerint a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párté (SNP) lehet a legnagyobb frakció a skót parlamentben. Az SNP 63 mandátumhoz jutott a 129-ből, a szintén függetlenségpárti Zöldek pedig 9-hez, így együtt már megvan a többségük.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azt mondta: a skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez. A demokrácia alapelvei azt diktálják ezek után, hogy a skót nép maga dönthessen saját jövőjéről a koronavírus-válság elmúltával – tette hozzá.

Sturgeon hangsúlyozta: az SNP és a Zöldek álláspontja egyaránt az, hogy az újabb függetlenségi népszavazás időzítéséről egyszerű többségi szavazással kell dönteniük a skót parlamenti képviselőknek.

Boris Johnson brit miniszterelnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai függetlenségi népszavazáshoz, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést. Akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától, két évvel később a Brexit-népszavazáson a skótok 62 százaléka az EU-tagságra szavazott, ez után felerősödtek a függetlenségpárti hangok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!