szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni” – írta a pozsonyi Konfuciusz Intézet vezetője abban a levélben, amelyet egy szlovák elemzőközpont igazgatójának címeztek.

Fenyegető üzeneteket küldött a pozsonyi Konfuciusz Intézetet vezetője, Ľuboslav Štora az Ázsiai Tanulmányok Közép-európai Intézete (Central European Institute of Asian Studies, CEIAS) nevű elemzőközpont igazgatójának, a szlovák Matej Šimalčíknak – számolt be róla a Szabad Európa.

A portál szerint a Šimalčíknak címzett levélben az áll többek közt, hogy

jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni”.

Štora a Szabad Európa szerint azután küldte el a támadó hangvételű levelet az elemzőközpont igazgatójának, hogy az egy tanulmányban feltárta, milyen mértékű a kínai jelenlét a szlovákiai egyetemeken.

„Ki fizet önnek ezekért a hülyeségekért?” – írta a pozsonyi intézetet vezetője, majd egy későbbi levelében már úgy fogalmazott: „Légy türelemmel, a Nagy Testvér követ téged.”

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Štora bocsánatot kért a CEIAS igazgatójától, de hangsúlyozta, továbbra sem ért egyet az elemzőközpont azon állításaival, amelyek szerint a szlovák akadémiai szféra kínai cégeken keresztül a távol-keleti ország hadseregével is kapcsolatban lehet, és ez pedig biztonsági kockázatot jelentene.

A CEIAS elemzésében egyebek mellett olyan állítások szerepeltek, miszerint „a Huawei mesterséges intelligencia arcfelismerő szoftverét ujgurok azonosítására is használni lehet, hogy aztán értesítsék a kínai hatóságokat”.

A tanulmány szerint a szlovák és a kínai intézmények együttműködése nem megfelelően transzparens, emellett kiemelik, hogy a jelenlegi jogi szabályozás nem írja elő azon kínai vállalatok valódi tulajdonosainak a felfedését, amelyek részt vesznek a szlovák közpénzből finanszírozott intézmények és a távol-keleti ország közti technológiatranszferben.

Šimalčík a Szabad Európának azt mondta, hogy Kína minden lehetséges szinten építi a kapcsolatait Szlovákiával, a politikai pártokkal, gazdasági szereplőkkel és egyetemekkel is együttműködik, de az egyes városok és megyék önkormányzataival is rendszeresen érintkezik.

Šimalčík emlékeztetett rá, hogy Szlovákiában a kínai cégek a logisztikában, a bankszektorban, a telekommunikációban, de bizonyos termelői, gyártási ágazatokban is jelen vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!