Tetszett a cikk?

Egy minisztercsere nem a világ. Megesik minden kormánnyal. Éppen ezért hihetetlen ostobaság egy kormányfőtől, ha ezt előre kizárja. A nagypofájú kinyilatkoztatásokból sorra zsákutca lett.

Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani. Mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk, az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard. Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól."

De jó lett volna ezt se mondani, hej! Hogy kicsúsznak ezek a szenvedélyes, nemnemsoha-dallamú áriák! Aztán verheti szegény a fejét a falba, és irigyelheti az átlagembert, akinek nincs semmi hatalma, viszont az ilyenek után mondhatja, hogy „részeg voltam, nem gondoltam komolyan”.

Most azonban már benne ragadt a sztoriban, az allegória önálló életre kelt, miként a gyorsnaszád, amiről azóta elhangzott minden történet, ami hajóról kitalálható. A matrózlázadástól a zátonyon át a kalózkodásig. Az ötletpályázat lezárult, e havi témánk a jobb kéz. Írjon fogalmazást arról, hogy Orbán Viktor milyen viszonyban van a jobb kezével. Hogyan válik meg tőle, mennyiért? Mire használta eddig a jobbkezét? Pótolható-e a veszteség a Szent Jobb beültetésével? Mije Orbán Viktornak Semjén Zsolt vagy Hoffmann Rózsa?

A maradék lojális gárdára kutya világ jön persze, amikor ez a futóbolond eltakarodik. Már most is ott tartanak, hogy az IMF-manővert Leninnel próbálják igazolni. A jobb kéz hiányát nehéz lesz védelmezni, bár ajánlom figyelmükbe, hogy Sztálin egyik lába rövidebb volt a másiknál, mégis teljes életet tudott élni.

Evezz a mélyre!

Ha létezne a polgári underground, mármint valami valóban szabad szellemi műhely vagy közösség, akkor már beható kutatásokat vagy legalább töprengéseket végeztek volna arról, hogy ez az önpusztító habitus Orbán Viktor sajátja-e, vagy a jobboldal egyes hagyományaiból ered. Mert hogy totális, Gyurcsányét magasan felülmúló hitelvesztéshez vezet, az már tisztán látszik.

Ha Orbán saját akaratából, személyiségéből fakadnak ezek a torzulások, akkor végső soron az lesz a megoldás, hogy a jobb kéz távoztában kézen fogja a bal kezet, és együtt lépnek le egy utolsó meghajlással, sűrű bocsánatkérések között. De ha ez a jobbos közönség reflexeiből, igényeiből jön, akkor a gyógyulás emberöltőkig tarthat.

Talán a vallásos, keresztény háttér teszi szükségessé, hogy politikai, gazdasági döntéseket mindenáron a természetjoghoz és az isteni igazsághoz kapcsoljanak? Van vajon egy önkéntelen, kényszeres dogmagyártási, kanonizációs drive a magyar jobboldalban? Muszáj mindig végleges, végletes, visszavonhatatlan, ex cathedra kijelentéseket tenni? Milyen szorongás vezet ide?

Egyáltalán fenntartható ez a legitimációs rendszer, ez a politika ma? Nem látják, hogyan kezdi ki az abszolút kinyilatkoztatásokat a globális szólásszabadság? Vagy esetleg tudták ők előre, hogy a vezetési módszereik csak teljes elszigeteltség és médiauralom mellett működhetnek, mert a legkisebb kételytől is óhatatlanul kirobban a röhögés? Ezért volt a médiatörvény kísérlete, ezért az akvizíciók? Azt hitték, hogy megteremthető egy olyan áhítatos médiatér, ahol senki nem meri felvetni, mi volt a duma egy éve vagy három napja?

A szcientológusoknál régi törvény, hogy a kritikus újságcikkek, leleplező könyvek olvasása bűn. Nem ők találták ki ezt persze, minden egyház erre törekedett, amíg tehette. Amikor aztán kinyílt a világ, jöttek a bűnbánatok egymás után. A tévedések beismerése, a nyilvános bocsika. Mármint a katolikusok már túl vannak ezen, speciel a szcientológusok nem jutottak még el a törzsfejlődésnek erre a szintjére, de nem is áll jól a szénájuk.

Vagy a kétharmad mámorából ered ez az istenkomplexus? Tényleg elhitték, hogy innentől automatikusan igaz minden, mert erre adtak az emberek felhatalmazást? Annyira nagy a baj, hogy beszopták a saját vetítésüket?

Na ezt kéne kiszámolgatni, drága élcsapat. Valószínűleg fontosabb téma, mint hogy ugyanez hogyan folyt az MSZMP-nél.

Visszavonulni? Soha!

Ez eddig egy elég rossz minőségű kormányzás, körülbelül Medgyessy hülyeségét ismételték meg azzal a különbséggel, hogy a világgazdaság pénzbősége azóta tovatűnt. Vannak előremutató, bár kidolgozatlan ötletek, vannak kapitális hibák, kisebb jelentőségű balfogások és persze van látványos korrupció. Ami a legfeltűnőbb, az a sodródás. Ettől még nem lenne ez kirívó. Különösen idegesítővé az teszi, hogy totálisnak, eposzinak, történelmi jelentőségűnek maszkírozza magát, nyomorult kis zsebpiszok-mítoszait az államalapítással együtt festeti meg. Az igazi baj viszont az, hogy amikor már senki más nem hisz ebben, amikor senkit nem hatnak már meg a kurzusfestmények, a kormány beleszorul ebbe a szerepbe, és a további döntéseit ez határozza meg. Már mindenki látja, hogy meztelen, de ő csak igazgatja a vállbojtjait, és a végsőkig védelmezi a kóklert, akit egyszer, szerelmük hajnalán jobbkezévé fogadott.

Lehet hazudni rövid ideig sok embernek, vagy hosszú ideig kevésnek. Érdekes átmeneti állapot, amikor már csak a kevesek maradtak. Ilyenkor már csak az a kérdés, ők mikor veszik észre magukat, és mikor köpnek a földre. Azt már kezdik érteni, hogy kevesebb lesz itt a szék, amikor elhallgat a zene.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is