Tetszett a cikk?

Valamikor még azt képzeltem, hogy Orbán Viktor mögött gondolkodó, gondosan méricskélő hátország áll. Hogy ezek valamiféle stratégiát, legalább kommunikációs terveket készítenek, amelyekből a pártelnök aztán térfogatnövelővel és állományjavítóval süti ki azokat a szomorú hülyeségeket, amiket mondani szokott.

Sőt, azt is képzeltem, hogy ha ezeket ez eredeti terveket megismerhetném, legalább titokban, eyes only, akkor utána megérteném az egész nagyszabású vállalkozást, és elnézően mosolyognék a lebutított magyarázatokon.

Aztán egyszer csak előáll a spin doctor, és meztelen. És ittasan húgyozik az erkélyről.

A gondolkodási feladatokat ma gyakorlatilag a Századvég Zrt. látja el a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, ahogy az építkezéseket a Közgép. Pénz, paripa nem számít. Ők az állam agya. Ők találják ki a szóvirágokat, amiket aztán Orbán Viktor turulok és hasonló nippek társaságában elszaval. Sőt, ők delegálják a kormányszóvivőt. Ha valaki tudja, mire is jó ez az egész ámokfutás, azt arrafelé kell keresni. Figyelemre méltó tehát, amikor előáll ennek az agytrösztnek az igazgatója, és közvetlenül is megosztja agyának termését. Biztos nagyon okos ember.

Itt van például az IMF-ügy. Hogy mit, miért és hogyan akar a kormány, azt egy világ találgatja tanácstalanul, próbáljuk kihámozni a nyilatkozatokból, békemenetből, a költségvetésből és a pártsajtó csaholásából.

Na de G. Fodor Gábor megvilágítja, mi a helyzet.

Nos, a Századvég Kutatóintézet megállapította, hogy az IMF egy trezor, amely pénzkihelyezésen nyerészkedik, és mindenkinek ad pusziért, csak velünk szívóznak. És hogy miért? Hát mert "ezek ilyenek". Milyenek? Például Dominique Strauss-Kahn megdugott egy szobalányt, tehát az egész IMF buzi! Q. E. D., bullseye, védhetetlen bombagól!

Szóval ebből a stramm filozófiából nőtt ki a kormány IMF-politikája, az egész átkozott lavina, ami miatt szopóágon vagyunk. Ez a tudományos orbánizmus. Rossz emberekkel nem egyezkedünk, amit az ilyenek akarnak, az fuj. Sőt! G. Fodor túltesz minden kórustagon: az IMF-nek ugyancsak össze kell szednie magát, ha pénzt akar adni nekünk. Különben hülyére pofoztatjuk magunkat.

A jóindulatú magyarázat az lenne, hogy G. Fodor belülről bomlasztja a rendszert, és ez itt egy kíméletlen Borókai Gábor-paródia. De ha ezt elvetjük, akkor sem kell feltétlenül azt hinnünk, hogy a Századvég igazgatója gyakorló elmebeteg.

A nyomorultul hangzó magyarázatoknak általában nem az az oka, hogy a beszélő meghibbant, hanem hogy hazudik. Inkább kitalál bármi mást, hogy a valós szándékát leplezze. Aztán amennyi esze van, annyira lesz hihető az alternatív megoldás. A Századvég igazgatójától, az udvari főfilozófustól ennyi telik: ezek ilyenek, ezért nem lehet igazuk. Végül is még mindig jobb, mint elmondani, hogy személy szerint neki, meg az őt szó szerint hülyére etető klikknek nem érdeke semmiféle átláthatóság meg könyvvizsgálat. Még a végén rákérdezne valaki, hogy a Századvégre miért nem vonatkozik a segélyplafon. Pedig ők már sofőrrel jöttek, és filózgatásért nem rossz élet ám ez, főleg ahhoz képest, hogy Helleréket meg majdnem lesittelték Platón-fordításért. Ugye, hülyegyerek, milyen könnyű elméleteket gyártani arról, hogy kik ilyenek?

Ja, egyébként még a szocik is ilyenek szerinte, márpedig "akik ilyenek, azok nem változnak". Ez egy állítás. Hogy ha egy párt valamilyen, az már mindig ugyanolyan is lesz. Ennyit bírt kipréselni az agyából. Pedig a cáfolat ott ragyog az orra előtt, ki se lát belőle: nem volt mindig ilyen a Fidesz sem. Például nem keverte össze a seggnyalást a stratégiával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be Japánban

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be Japánban

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt