Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Valamikor még azt képzeltem, hogy Orbán Viktor mögött gondolkodó, gondosan méricskélő hátország áll. Hogy ezek valamiféle stratégiát, legalább kommunikációs terveket készítenek, amelyekből a pártelnök aztán térfogatnövelővel és állományjavítóval süti ki azokat a szomorú hülyeségeket, amiket mondani szokott.

Sőt, azt is képzeltem, hogy ha ezeket ez eredeti terveket megismerhetném, legalább titokban, eyes only, akkor utána megérteném az egész nagyszabású vállalkozást, és elnézően mosolyognék a lebutított magyarázatokon.

Aztán egyszer csak előáll a spin doctor, és meztelen. És ittasan húgyozik az erkélyről.

A gondolkodási feladatokat ma gyakorlatilag a Századvég Zrt. látja el a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, ahogy az építkezéseket a Közgép. Pénz, paripa nem számít. Ők az állam agya. Ők találják ki a szóvirágokat, amiket aztán Orbán Viktor turulok és hasonló nippek társaságában elszaval. Sőt, ők delegálják a kormányszóvivőt. Ha valaki tudja, mire is jó ez az egész ámokfutás, azt arrafelé kell keresni. Figyelemre méltó tehát, amikor előáll ennek az agytrösztnek az igazgatója, és közvetlenül is megosztja agyának termését. Biztos nagyon okos ember.

Itt van például az IMF-ügy. Hogy mit, miért és hogyan akar a kormány, azt egy világ találgatja tanácstalanul, próbáljuk kihámozni a nyilatkozatokból, békemenetből, a költségvetésből és a pártsajtó csaholásából.

Na de G. Fodor Gábor megvilágítja, mi a helyzet.

Nos, a Századvég Kutatóintézet megállapította, hogy az IMF egy trezor, amely pénzkihelyezésen nyerészkedik, és mindenkinek ad pusziért, csak velünk szívóznak. És hogy miért? Hát mert "ezek ilyenek". Milyenek? Például Dominique Strauss-Kahn megdugott egy szobalányt, tehát az egész IMF buzi! Q. E. D., bullseye, védhetetlen bombagól!

Szóval ebből a stramm filozófiából nőtt ki a kormány IMF-politikája, az egész átkozott lavina, ami miatt szopóágon vagyunk. Ez a tudományos orbánizmus. Rossz emberekkel nem egyezkedünk, amit az ilyenek akarnak, az fuj. Sőt! G. Fodor túltesz minden kórustagon: az IMF-nek ugyancsak össze kell szednie magát, ha pénzt akar adni nekünk. Különben hülyére pofoztatjuk magunkat.

A jóindulatú magyarázat az lenne, hogy G. Fodor belülről bomlasztja a rendszert, és ez itt egy kíméletlen Borókai Gábor-paródia. De ha ezt elvetjük, akkor sem kell feltétlenül azt hinnünk, hogy a Századvég igazgatója gyakorló elmebeteg.

A nyomorultul hangzó magyarázatoknak általában nem az az oka, hogy a beszélő meghibbant, hanem hogy hazudik. Inkább kitalál bármi mást, hogy a valós szándékát leplezze. Aztán amennyi esze van, annyira lesz hihető az alternatív megoldás. A Századvég igazgatójától, az udvari főfilozófustól ennyi telik: ezek ilyenek, ezért nem lehet igazuk. Végül is még mindig jobb, mint elmondani, hogy személy szerint neki, meg az őt szó szerint hülyére etető klikknek nem érdeke semmiféle átláthatóság meg könyvvizsgálat. Még a végén rákérdezne valaki, hogy a Századvégre miért nem vonatkozik a segélyplafon. Pedig ők már sofőrrel jöttek, és filózgatásért nem rossz élet ám ez, főleg ahhoz képest, hogy Helleréket meg majdnem lesittelték Platón-fordításért. Ugye, hülyegyerek, milyen könnyű elméleteket gyártani arról, hogy kik ilyenek?

Ja, egyébként még a szocik is ilyenek szerinte, márpedig "akik ilyenek, azok nem változnak". Ez egy állítás. Hogy ha egy párt valamilyen, az már mindig ugyanolyan is lesz. Ennyit bírt kipréselni az agyából. Pedig a cáfolat ott ragyog az orra előtt, ki se lát belőle: nem volt mindig ilyen a Fidesz sem. Például nem keverte össze a seggnyalást a stratégiával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más