Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Tényleg kiváltja a köztévé a párttévét? Igen, de csak a bukásig. Utána mi lesz? Vagy nem lesz bukás soha?

Hogy mit csinál Lajos, miután kiszánkózta magát, azt talán kár is találgatni. Ahogy színre lépett, abból logika nem feltétlenül következik. Annál inkább abból, ahogy Orbán lecsatolta magáról a pártmédiát. Ő nem egy tajtékos nap alatt döntött így, hanem józan fejjel készült rá.

Szokatlan tőle ez a nagyvonalú lemondás. Eddig mindenben számíthatott egy országos napilapra, tévére és rádióra. Sokat köszönhet nekik, sok év munkája volt bennük, oda is szokott a tábor. Helytálltak, amikor norvégozni kellett, ügyészségi kompromitkákat szivárogtatni és bebizonyítani, hogy André Goodfriend gazember, Vida Ildikó viszont nem az, a tüntetők pedig mind drogosok. Nem lenne egyszerű pótolni ezeket a jól bejáratott szócsöveket. Elég megnézni, mit termelt ki és bírt el a jobboldali nyilvánosság ezeken kívül. És hogy milyen kínok közt, mennyi idő alatt épült fel a Hír Tv onnan, hogy Kerényi Imre favicceket csipogott bele a kamerába.

Neved ki diccsel ejtené

Vegyünk egy rendszeresen bekövetkező esetet: Orbán Viktor kiáll a térre, és nagyokat mond a magyarok érdekeiről és azok ellenségeiről. Ezt eddig teljes terjedelmében közvetítette a Hír Tv, még helyre kis főcímet is csináltak hozzá, hogy egyértelmű legyen, kinek a seggéből fúj a nóta jó ebédhez. Ezután vajon hol láthatják a vidéki drukkerek az újabb történelmi beszédet?

Az Echo Tv-n? Szaniszló Ferenc hibbantságai és Bogár László tündérmeséi között? Az azért nem túl illusztris felület. És mindezt Széles „Paranormális” Gáborra támaszkodva? Sokkal kevesebb nézőnek? Nem, ennek a manővernek nincs értelme.

Ja, hogy a köztévén menne a főméltóságú szájaskodás. Kétségtelen, erre megvan a lehetőség. Az utóbbi időkben már a Hír Tv szervilitása is relatívvá vált, ahogy a közmédiát ellepték azok, akiknek megnevezését a rettentő szavak tudója, Lajos vállalta fel.

Megcsinálnak azok bármit, ha az a kérés, akkor gumi nélkül is. Viszont még a saját médiaalkotmányukba se nagyon fér bele, hogy a miniszterelnöknek saját műsora legyen, és csak neki. Venezuelában belefért, az igaz. Biztos megoldható, de akkor is ciki lesz. Ez minden prosztó diktatúra emblematikus jegye: a nép jótevőjének beszédei az állami tévében.

És ha hozzászámoljuk, hogy ezt a szégyentelen szolgamédiát évente nyolcvanmilliárdból tartjuk fenn, akkor felmerül a kérdés, nem volt-e hatékonyabb, jobb tulajdonos Simicska Lajos. Ráadásul ez még mindig nem pótolja a napilapot és a slágerrádiót.

Országomat egy mikrofonért

Továbbá van egy kis bibi ezzel a mestertervvel. Az eddigi Fidesz-sajtó megbízhatóan üzemelt ellenzékben is. Sőt, ott épült ki. A közmédiához viszont csak annak van kulcsa, aki kormányon van. A bukás után ezek a csatornák bezárulnak. Rosszabb lesz a helyzet, mint 2002 után. Onnantól mi jön? Szerény bemászkálás a Nap-keltébe egy tízperces interjú kedvéért? Ahol még bele is kérdeznek a folyó büntetőügyekbe? De hiszen ez horror!

Ez nem történhet meg. Mégis nagyon valószínű forgatókönyv, ha a Simicska-birodalom felmondja az együttműködést. Egyetlen módon kerülhető el: ha soha nincs kormányváltás.

Ha Orbán a közmédiára akar alapozni, az félreérthetetlen jel: már nem is számol azzal, hogy megbukhat. Végleg sajátjaként kezeli a közöst. Ezért kívánják egyre többen, hogy bukjon mégis.

De hát ez a spirál a paranoiások sorsa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!