szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a koronavírus-járvány kitörése előtt is rohamosan nőtt az éhezés, amelyet a konfliktusok mellett a klímaváltozás és a gazdasági változások is befolyásolnak. A járvány pedig új fenyegetést jelent a sérülékeny lakosságnak.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Megjelentette új, éves elemzését az élelmezési válságokról egy a súlyos éhínségekkel foglalkozó ENSZ ügynökségekből, kormányzati és civil szervezetekből álló nemzetközi csoport. A 2020-as élelmezési válságokról szóló globális jelentés alapján 2019 végére

a 135 milliót is meghaladta az akut élelmiszerhiányban szenvedők száma, és az érintett 55 országban 17 millió gyerek volt alultáplált.

Fogalmak
Akut élelmiszerhiányról akkor beszélünk, ha valaki nem jut elegendő élelemhez, megélhetése és túlélése veszélyben van. Ez nem azonos a krónikus éhezéssel, amikor valaki hosszabb ideje nem jut a normál, aktív élethez szükséges ételhez.

További 75 millió gyerek növekedése volt elégtelen a krónikus alultápláltság következményeként. Nem volt ilyen rossz a helyzet az akut élelmiszerhiány szempontjából az első jelentés 2017-es megjelenése óta. Tavaly továbbá 183 millióan voltak nehéz körülmények között – ők azok, akiknél egy válság vagy sokk könnyedén súlyos éhezést generálhat.

A jelentésben szereplő 135 millió ember nagy része (73 millióan) Afrikában él, 43 millióan a Közel-Keleten és Ázsiában, és 18,5 millióan Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Az elemzés által feltárt negatív trend mögött számtalan ok áll: az egyik legfontosabb tényezőnek a konfliktusok számítanak, ezek miatt 77 millió ember éhezik, de a klímaváltozás (34 millió ember) és gazdasági turbulenciák (24 millió) is jelentősen befolyásolják.

A helyzet már eddig is rossz volt, és a koronavírus-járvány ezt még tovább ronthatja. A riport szerint az év végére megduplázódhat, több mint 250 millióra emelkedhet az éhezők száma a krízis hatására.

A 2016-ban alapított élelmiszerválságok elleni globális hálózat (Global Network Against Fight Food Crises) az élelmezési válságok gyökerét fenntartható módon kezelni igyekvő törekvések, programok, partnerségek és kezdeményezések összekapcsolására, integrálására és támogatására jött létre. A jelentés egy konszenzuson és partnerségen alapú elemzés eredménye, ami 15 nemzetközi humanitárius és fejlesztési szervezet összefogásában jött létre: száhili aszályellenőrzésért felelős állandó államközi bizottság (CILSS), Európai Unió, Éhínség Előrejelző Hálózat (FEWS NET), ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), globális élelmiszerbiztonsági klaszter, globális táplálkozási klaszter, az integrált élelmezésbiztonsági skála (IPC) globális támogató egysége, Fejlesztési Kormányközi Hatóság, Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutató Intézet (IFPRI), Közép-amerikai Integrációs Rendszer (SICA), Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC), UNICEF, USAID, Világélelmezési Program (WFP), ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) és az UNHCR.

Németh András Zhvg

A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál