szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előrejelzések szerint a hőhullámot még napokig megszenvedi az ország, csak péntektől várhatóak viharok.

Több helyen ötven Celsius-fokos hőség tikkasztotta kedden India északi, nyugati és középső vidékeit: Uttar Prades, Rádzsasztán, Mahárástra, Madhja Prades, Bihár és Dzshárkhand államokat. Delhiben, Palam kerületben, ahol a főváros nemzetközi repülőtere is van, 47,6 fokot mutattak a hőmérők, ilyen hőség májusban 11 éve nem fordult elő. Ugyanakkor a nagyváros abszolút melegrekordját is májusban mérték: 48,4 Celsius fokot 1998-ban.

Az előrejelzések szerint a hőhullámot még napokig megszenvedi India, csak péntektől várhatóak viharok. Az országban a nyár, avagy az év legforróbb időszaka áprilisban kezdődik és július elején ér véget.

Indiában tavaly nyáéron is extrém hőség pusztított, ezzel párhuzamosan pedig a lakosság csaknem fele, 600 millió ember nem jutott elég ivóvízhez egy kormányjelentés szerint. Az ilyen és ehhez hasonló szélsőséges időjárási jelenségek pedig csak egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás előrehaladtával.

Ha nem is olyan mértékben, mint például India, de a klímakatasztrófa közvetlenül érinti Európát is. 2019-ben például olyan forróság volt a kontinensen, amilyet még soha nem mértek. Egy friss kutatás szerint Budapest átlaghőmérséklete is 4 fokkal nőtt az elmúlt 50 évben, és a hőhullámok is gyakoribbá váltak.

Itt a teljesen új Ford Bronco Sport

Itt a teljesen új Ford Bronco Sport

Nem Orbánon fog múlni, lesz-e megállapodás az EU-költségvetésről

Nem Orbánon fog múlni, lesz-e megállapodás az EU-költségvetésről

Megkezdődött a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése

Megkezdődött a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése