szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kijárási korlátozások eltörlésével megnőtt Európa nagyvárosaiban a közúti forgalom, és megugrott a légszennyezettség mértéke. Budapesten rekord mértékben.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Nem tartott sokáig a légszennyezettség visszaesése Európa nagyobb városaiban. Ahogy elkezdtek lazulni a járványügyi intézkedések, úgy tértek vissza a dugók az utakra, és megugrott a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége – írja a Financial Times az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss adatai alapján.

A szervezet szerint Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is jelentősen megemelkedett a légszennyezettség mértéke, mióta a korlátozásokat mérsékelték, ráadásul a levegő szennyezettsége már úgy van a koronavírus megjelenése előtti vagy ahhoz közeli szinteken, hogy még nincs is akkora forgalom, mint korábban.

Ennek az lehet az oka, hogy drasztikusan visszaesett a tömegközlekedést használók száma, míg az utakon megnőtt a forgalom. A lap szerint a londoni metró például az ilyenkor szokásos utasforgalmának csupán 12 százalékát bonyolítja.

A szennyező anyagok mennyisége a legtöbb európai városban még alatta van annak, amit egy évvel ezelőtt mértek, de gyorsan növekszik.

Egy negatív rekord Budapest nevéhez fűződik: a lezárásokkal érintett nagyvárosok közül a magyar főváros az egyetlen, ahol a légszennyezettség mértéke már járvány előtt mért szint fölé került.

Az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (Center for Research on Energy and Clean Air – CREA) még májusban mutatott rá egy tanulmányában, hogy mennyit számít a légszennyezettség visszaesése: a korlátozások és a leállás miatti szén- és olajfelhasználás csak Európában körülbelül 11 ezer ember életét mentette meg.

(Képünk illusztráció.)

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

Eddig sosem látott objektumra bukkantak az űrben

A Manchester City fogadhatja a Real Madridot

A Manchester City fogadhatja a Real Madridot

„Ma már senki nem nevet, amikor 45 fokot mérünk”

„Ma már senki nem nevet, amikor 45 fokot mérünk”