szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az anyag a vízbe és az élelmiszerekbe jutva súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az Európai Bizottság július 1-től szigorított a perklorát és a klorát határértékein, mert a koronavírus-járvány miatt túl sok került az anyagból az élelmiszerekbe és a vizekbe. Az EU már 2011-ben betiltotta az anyagot tartalmazó gyomirtókat, de a járvány kezdete óta a vizek klórozásával és a különböző fertőtlenítő szereken keresztül folyamatos a klorát utánpótlása. A klórtartalmú fertőtlenítők melléktermékeként ugyanis szintén klorát képződik – mondta a független laboratórium, a Wessling Kft. szakértője, Szigeti Tamás János az Ökoroomnak.

A szigorításra azért van szükség, mert a klorát veseproblémákat okoz, és a vér hemoglobinját is károsítja. Az általános fertőtlenítésre használt hipoklorit termékek bomlása során is keletkező perklorát pedig gátolja a jód-felvételt, és így pajzsmirigyproblémákat okozhat.

Bár a járványhelyzet miatt a fertőtlenítés elengedhetetlen, a szakértő arra hívt fel a a figyelmet, hogy mivel a klorát- és perklorátionok a vízen keresztül szennyezhetik a mezőgazdasági területeket is, az ivóvízen kívül fontos az élelmiszerek vizsgálata is, hogy valóban a most megadott határértékek alatt maradjanak a termelők és a gyártók.

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével

Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél

Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport