szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ázsiai szigetország lakói használják a legtöbb nejlonzacskót a világon.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Banán, kekszek és főtt tojás egyesével – Japán a megszállottja a műanyagcsomagolásnak. Ennek azonban várhatóan vége, ugyanis júliustól 3-5 jenes (körülbelül 8-14 forint) termékdíjat vezetnek be a plasztik szatyrokra – adta hírül a CNN.

A nejlonzacskóra kivetett termékdíj az Egyesült Királyságban bevált: a múlt héten jelentette be az illetékes hatóság, hogy csak tavalyhoz képest 60 százalékkal kevesebb nejlonzacskót vettek a britek a nagy szupermarketekben. Az 5 centes díj 2015-ös bevezetése óta pedig 95 százalékkal csökkent a szatyorfelhasználás.

Japán esete azonban más: a CNN cikke arra is kitér, hogy a japán kultúrában fontos szerepet tölt be a műanyag csomagolás. A japánok ezt a kiszolgálás szerves részének tekintik, illetve magasabb minőségűnek tartják azokat a termékeket, amelyek be vannak csomagolva.

A világon évente körülbelül 530 milliárd nejlonzacskót használunk el, ebből csak a japánok 30 milliárdot. S míg viszonylag kevés háztartási hulladékot termelnek, annál több nejlonzacskót használnak: a számítások szerint fejenként 17-szer többet, mint a britek.

A nehézséget pedig az is jelenti, hogy még nagyon kis arányban hasznosítják újra a műanyagot Japánban és a szigetország a műanyaghulladék egyik legnagyobb exportőre.

Dobos Emese Gazdaság

A kormány megint megkegyelmezett a nejlonzacskóknak

Visszalépés a korábbiakhoz képest a kedd este benyújtott, egyszer használatos műanyagokra vonatkozó törvényjavaslat: végül nem tiltanák sem a nejlonzacskókat, sem a zöldséges-pékárus műanyag zacskókat. Utóbbinál ráadásul még a termékdíj is elhanyagolható lesz.

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA

A Monty Python elszabadul – Eric Idle életútja, 3. rész

A Monty Python elszabadul – Eric Idle életútja, 3. rész