szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első számú halálok a légszennyezés, de a zajszennyezés és a veszélyes vegyi anyagok is sok áldozatot követelnek Európa-szerte.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Nem újdonság, hogy a légszennyezés miatt halnak meg a legtöbben a kontinensen: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentése szerint több mint 400 ezren veszítik életüket idő előtt a szennyezett levegő (kültéri és beltéri egyaránt) miatt – írja a Sustainability Times.

Összességében a szennyezés valamilyen formája 13 százalékban járul hozzá a halálesetekhez: vagyis minden nyolcadik európai halálát ez okozza az Európai Unióban. Csak a beltéri légszennyezésből kifolyólag 26 ezren halnak meg idő előtt – ezt elsősorban szilárd tüzelőanyagok égetése okozza.

A másik, szintén jelentős halálok a zajszennyezés, aminek a számlájára körülbelül 12 ezer haláleset írható, és sok életet követel az is, ha valamilyen mérgező, veszélyes vegyi anyag jelenlétének van valaki kitéve. Emellett a klímaváltozás miatt kialakuló, egyre extrémebb hőhullámok is egyre több ember halálát okozzák.

Egyértelmű a kapcsolat a környezet állapota és a társadalom egészsége között. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha vigyázunk a bolygónkra, azt nem csupán az ökoszisztémák megmentéséért tesszük, hanem emberi életeket mentünk meg, különösen a legkiszolgáltatottabbakét”

– mondta Virginijus Sinkevicius, a környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztos.

Az EEA jelentése arra is kitért, hogy az alacsony jövedelműek vannak a leginkább kitéve a szennyezések különböző formáinak. A legtöbben Bosznia-Hercegovinában halnak meg a különböző környezeti okok miatt: itt a halálesetek 27 százalékáért a fent említett tényezők felelősek, míg a legalacsonyabb arány Izlandon és Norvégiában mérhető, azonban a halálesetek 9 százaléka ebben a két országban is összefüggésbe hozható a környezet állapotával.  

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire