szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Partra vetett hínár, algák, tengeri biohulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri hulladékból készítene értékes termékeket.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A túlhalászat és a tengeri élővilágban bekövetkezett változások fenyegetik az élelmiszer-ellátást. Épp ezért a Flinders egyetem tengeri biotermék-fejlesztő központjának kutatói újfajta, fenntartható módszereket dolgoznak ki arra, hogyan lehetne a szerves hulladékból, algabiomasszából, rákhéjból és partra vetett hínárból étkezési proteint és más termékeket előállítani.

Világszerte évente körülbelül 32 millió tonnányi melléktermék keletkezik a tengeri termékek feldolgozásakor: kagylók, csontok, fejek és más részek.

A tengeri termékek feldolgozásakor keletkező felesleg és a mikroalgák pedig rendkívül ígéretes fehérjeforrásnak bizonyulnak a Marine Drugsban megjelent tanulmány szerint. A tudósok egy környezetbarát, cseppfolyósító eljárást dolgoztak ki, amivel fehérjévé alakítják ezeket a melléktermékeket.

„Egyre nő a Föld népessége, és így az igény is a fehérjére, ezt viszont a hagyományos fehérjeforrások nem tudják kiszolgálni” – mondta Kirsten Heimann, a kutatás egyik vezetője a motivációjukról a Science Dailynek. A kutatók szerint ezek a természetes alapanyagok gazdag proteinforrásként szolgálhatnak, és számos iparágban, kereskedelmi céllal is lehetne ezeket hasznosítani.

„Ezeknek a természetes tengeri alapanyagoknak a hatékony hasznosítása nem is csak a világ fehérjeigénye miatt fontos, hanem természetes erőforrásokat is megspórolunk általa, és hatékonyan, valamint gazdaságosan lehet hasznosítani biohulladékokat, ami a környezet, a fenntarthatóbb termelés és a körforgásos gazdaság miatt is fontos” – összegezték a kutatás célját.

A módszerükkel előállított természetes fehérjéket a legkülönfélébb gyógyszerfejlesztések során is alkalmazni lehetne. Csak a terápiás céllal készített fehérjetermékek piaca 2015-ben 174 milliárd dollár volt, és a becslések szerint 2021-re elérheti a 266 milliárd dollárt is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Zhvg

Alganagyhatalommá válna Európa

Algából a kozmetikumoktól és a gyógyszerektől elkezdve bioüzemanyagon át trágyáig bármi készíthető, de ételalapanyagként tartják a legértékesebbnek. Termesztésének egyik előnye, hogy az algák négyszázszor gyorsabban vonják ki a levegőből a szén-dioxidot, mint a fák.