szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A francia bíróság elfogadta az érvet, amely szerint a súlyos asztmával küzdő férfi életébe kerülhetne, ha haza kellene térnie a súlyos légszennyezettségű országba.

Hazatoloncolták volna a francia hatóságok azt a bangladesi férfit, akinek az ügyében nemrég hozott neki kedvező ítéletet egy bordeaux-i fellebbviteli bíróság. A bíró elfogadta a férfi ügyvédjének érvelését, amely szerint asztmával küzdő védencének állapota súlyosan romlana, és talán idő előtt meghalna a hazájában, ahol az egészségre káros mértékben szennyezett a levegő.

A bíróság figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy a gyógyszerek, amelyeket a férfi Franciaországban a betegségére szed, Bangladesben nem hozzáférhetők. Ahogyan azt is, hogy az ottani egészségügyi rendszer csak éjszakai légzéssegítő készüléket tudna biztosítani a kórházaiban az alvási apnoéval is diagnosztizált férfinak.

A férfi 2011-ben menekült Franciaországba, és Toulouse-ban telepedett le, ahol pincérként kezdett dolgozni. Négy évvel később az egészségi állapota miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, 2017-ben azonban a francia bevándorlási hatóságnak javaslatot tevő orvosok úgy ítélték meg, hogy a hazájában is megfelelő kezelésben részesülhet. 2019-ben pedig megszületett a kiutasító határozat, amelyet előbb a toulouse-i, majd a bordeaux-i bíróság is megsemmisített.

A 40 éves, meg nem nevezett férfi ügyvédje, Ludovic Rivière és az Imperial College London légszennyezettség-kutatója, Gary Fuller is azt mondta a The Guardiannek, hogy tudomásuk szerint kitoloncolási ügyben a környezeti veszélyekre korábban senki sem hivatkozott, főleg nem sikeresen.

A Yale és a Columbia Egyetemnek a környezet állapotát bemutató indexe szerint Banglades tavaly a 166. volt tavaly a vizsgált országok között a levegőminőséget tekintve: a szennyező részecskék aránya a levegőben nagyjából hatszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadhatónak tartott maximum értékeknek. A légszennyezettségnek a WHO jelentése szerint kiemelkedően nagy szerepe volt annak az 572 600 embernek a halálában, akik 2018-ban nem fertőző betegségben hunytak el az országban.

(Nyitókép: Légszennyezettség a bangladesi Dhakában 2020. március 8-án.)

Először mondta ki bíróság, hogy a légszennyezés felelős egy kislány haláláért

Évek óta tartó perben született precedens értékű döntés: az angol bíróság állapította meg először a világon, hogy a határértéket meghaladó légszennyezés felelős egy 9 éves kislány haláláért.

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!