szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn a Parlament megszavazta a módosított jogszabályt, a köztársasági elnök már alá is írta.

Áder János most már nem talált kivetnivaló a módosított hulladéktörvényben, aláírta és így törvényerőre emelkedett – derült ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből.

Áder decemberben azért nem írta alá a jogszabályt, mert három pontban is Alaptörvény-ellenesnek találta és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Az Ab végül egy pontban talált kivetnivalót, ezért a hulladékgazdálkodási törvény decemberben elfogadott, de ki nem hirdetett módosítását vissza kellett vinni az országgyűlés elé.

A vitatott pont szerint a vállalkozásoktól nem lehet ellenszolgáltatás nélkül elvenni az általuk termelt hulladékot egy koncessziót nyert feldolgozó cég érdekében.

Hétfőn a Parlament a törvényalkotási bizottság javaslata alapján úgy döntött: a hulladékot termelő és az azt koncesszió alapján átvevő vállalkozásnak szerződést kell kötnie, amelyben megállapodnak a termelőnek járó pénzbeni kompenzációról. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal dönt az összegről.

Az elfogadott jogszabállyal egyébként központosítaná a kormány az ágazatot amellett, hogy komolyabban büntethetné az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszerével és a hulladékkal kapcsolatos visszaéléseket.

Komoly változás az lenne az eddigiekhez képest, hogy míg eddig a településeknek kellett gondoskodniuk a szemét elszállításának megszervezéséről, a jövőben ennek a közszolgáltatásnak a működtetése egy koncesszoré lenne, és a kukásautókat üzemeltető – jellemzően önkormányzati – cégek csak annak alvállalkozói lehetnek.

Belenyúl és lenyúl: két ágazatot kapnak karácsonyra a kormány kedvencei

Kisajátítás és az uniós előírások áthágása is belefér annak érdekében, hogy a kormány az évi több százmilliárdos üzleteteket, a mobilfizetést és a hulladékgazdálkodást koncesszióba adja kedvezményezettjeinek.

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó