szerző:
Ká Zoltán - Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nagyjából 4000 háztartásból álló település éves villamosenergia fogyasztását is tudná fedezni Magyarország első vízierőműve, a több mint 100 éves gibárti létesítmény.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Báró Harkányi János, helyi földbirtokos építette meg a Hernád folyóra a gibárti vízierőművet, a korábbi vízimalom helyére, hogy saját birtokának energiaellátását így biztosítsa, a létesítmény 1903 óta zavartalanul működik. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. által idén felújított erőmű által megtermelt energia körülbelül egy 4000 háztartásból álló település egész éves villamosenergia-igényét fedezi és az év 95 százalékában termel.

A vízenergia a legelérhetőbb megújuló energia, és már az ókorban is használták. Jelenleg is a világ villamosenergia-termelésének jelentős hányadát adja. „A naperőműveknek az éjszaka az ellenfele, a szélerőműveknek pedig a szélcsend” – mondja Hohol Gábor, az ALTEO Energiatermelési Divízióvezető és Észak-Kelet Magyarországi Régióvezetője.

Bár a nap-, és a szélenergia került előtérbe az elmúlt időszakban, a hvg.hu videójából a vízerőművek működése elve mellett azt is megtudhatja, milyen további előnyei és hátrányai vannak a mostanában népszerű megújuló energiaforrásokkal, a nappal és a széllel szemben a vízenergiának.

A videó az Alteo Nyrt. és a hvg.hu együttműködése keretében készült.

Dobos Emese Zhvg

Mi köze az élelmiszer-hulladéknak a járványokhoz?

A koronavírus-járvány idején ugyan máshol keletkezik élelmiszerhulladék, mint korábban, csökkenésről azonban nincs szó. Ráadásul a környezeti kár szempontjából a kidobott élelmiszer ugyanolyan rossz, mint a műanyag, és a hasznosítás kapacitásai is végesek. De mi a megoldás?

Simon Anita Zhvg

Simon Anita: A fenntarthatóság a komfortzónán kívül kezdődik

A környezettudatosság erőfeszítéssel is jár, a pandémia azonban nyitottabbá – és tudatosabbá – tette az embereket. Addig azonban nem lesz zöld váltás, amíg ebben akár a cégek is nem érdekeltek üzletileg. Hogy mennyire járunk még ettől messze? Vélemény.