Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"49d0b8f9-4899-44b9-8e44-eba85fc5a288","c_author":"Kacskovics Mihály Béla","category":"itthon","description":"Néhány napja a rendőrség még azt mondta, a nő dohányzott, az okozta a tüzet, majd gunyoros stílusban kezdték kioktatni a kommentelőiket. A Patent szerint a nő évekkel ezelőtt hozzájuk fordult, azt állította, hogy férje bántalmazta őt, ő pedig retteg tőle. A rendőrség szerint a volt férj álcázta magát, majd visszatért a lakásba, ahol bántalmazhatta, és felgyújthatta volt feleségét. ","shortLead":"Néhány napja a rendőrség még azt mondta, a nő dohányzott, az okozta a tüzet, majd gunyoros stílusban kezdték kioktatni...","id":"20250204_rendorseg-patent-otodik-kerulet-halalra-egett-lakastuz-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/49d0b8f9-4899-44b9-8e44-eba85fc5a288.jpg","index":0,"item":"c8cda55d-cceb-458e-91e4-dfe4fd8883bb","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_rendorseg-patent-otodik-kerulet-halalra-egett-lakastuz-ebx","timestamp":"2025. február. 04. 11:03","title":"Rendőrség: A volt férj ölhette meg az ágyában halálra égett japán nőt a Belvárosban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"459a32a6-a732-486a-8879-32d36d25b1a2","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A szakértők a légszennyezettség miatt kongatják a vészharangot.","shortLead":"A szakértők a légszennyezettség miatt kongatják a vészharangot.","id":"20250204_tudorak-adenokarcinoma-legszennyezettseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/459a32a6-a732-486a-8879-32d36d25b1a2.jpg","index":0,"item":"9b807c59-cb6a-4c85-82be-e31802170283","keywords":null,"link":"/elet/20250204_tudorak-adenokarcinoma-legszennyezettseg","timestamp":"2025. február. 04. 08:38","title":"Egyre többször diagnosztizálnak tüdőrákot olyanoknál, akik soha nem dohányoztak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a50c8116-2b02-461b-b4ee-ee7db3c4e46f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Emotikonokban és képtelen kifejezésekben gazdag jó reggelt kíván a miniszterelnök.","shortLead":"Emotikonokban és képtelen kifejezésekben gazdag jó reggelt kíván a miniszterelnök.","id":"20250204_orban-viktor-kell-egy-jo-deal-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a50c8116-2b02-461b-b4ee-ee7db3c4e46f.jpg","index":0,"item":"0b206f85-b958-4bc3-9ce9-f6985fbb3971","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_orban-viktor-kell-egy-jo-deal-donald-trump","timestamp":"2025. február. 04. 09:19","title":"Orbán: A legtöbben még azt hiszik, ők megúszhatják. Nem fogják","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35bd16ed-03af-42a3-8f3d-3eba34dc4a38","c_author":"MTI","category":"elet","description":"Nem tudni, hogy a sofőr életben van-e, utoljára akkor adott életjelet, miután belezuhant a víznyelőbe.","shortLead":"Nem tudni, hogy a sofőr életben van-e, utoljára akkor adott életjelet, miután belezuhant a víznyelőbe.","id":"20250204_mentok-viznyelo-teherautosofor-japan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35bd16ed-03af-42a3-8f3d-3eba34dc4a38.jpg","index":0,"item":"1a44b8a6-62e7-4845-960a-9b41134b290c","keywords":null,"link":"/elet/20250204_mentok-viznyelo-teherautosofor-japan","timestamp":"2025. február. 04. 13:16","title":"Már egy hete nem tudják kiszedni a víznyelőbe zuhant teherautó-sofőrt Japánban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c0f8d55-4a62-4c1c-9d42-a858e3d41885","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Hétfőn az USAID dolgozóit hazaküldték, a szervezet nyilvános internetes oldala elérhetetlen.","shortLead":"Hétfőn az USAID dolgozóit hazaküldték, a szervezet nyilvános internetes oldala elérhetetlen.","id":"20250203_Marco-Rubio-kulugyminiszter-felfuggesztette-az-USA-nemzetkozi-fejlesztesi-ugynoksegenek-mukodeset-mert-szerinte-nem-igazodott-az-amerikai-nemzeti-erdekekhez","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c0f8d55-4a62-4c1c-9d42-a858e3d41885.jpg","index":0,"item":"d3985476-1a06-45ac-b9b7-fb38048afbd1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250203_Marco-Rubio-kulugyminiszter-felfuggesztette-az-USA-nemzetkozi-fejlesztesi-ugynoksegenek-mukodeset-mert-szerinte-nem-igazodott-az-amerikai-nemzeti-erdekekhez","timestamp":"2025. február. 03. 22:00","title":"Marco Rubio külügyminiszter felfüggesztette az USA nemzetközi fejlesztési ügynökségének működését, mert szerinte nem igazodott az amerikai nemzeti érdekekhez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"059ea810-bb5f-4438-bc01-866bcb5ccce8","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Kerala üdülőhely, ahol a magyar miniszterelnök a múlt hónapban pihent, bombafenyegetést kapott, állítólag Lengyelországból, de hamar kiderült, hogy csak kamu.","shortLead":"Kerala üdülőhely, ahol a magyar miniszterelnök a múlt hónapban pihent, bombafenyegetést kapott, állítólag...","id":"20250203_Bombafenyegetest-kapott-Orban-indiai-luxusszallodaja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/059ea810-bb5f-4438-bc01-866bcb5ccce8.jpg","index":0,"item":"7a78f291-b5fe-47c0-a652-a068b789e3a0","keywords":null,"link":"/elet/20250203_Bombafenyegetest-kapott-Orban-indiai-luxusszallodaja","timestamp":"2025. február. 03. 21:46","title":"Bombafenyegetést kapott Orbán indiai luxusszállodája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1f4064fc-bb54-493f-acad-019a7614b5cb","c_author":"Szentirmai Áron","category":"elet","description":"A kenyér nem eredendően rossz, azonban az átlagos fogyasztási szokásainkkal több probléma is van, nem véletlenül kezdődik úgy számos diéta, hogy ki kell iktatni az étrendből a különböző szénhidrátforrásokat. De mi a baj a kenyérrel, mi történik, ha egyszer csak nem eszünk többet, ha meg mégis, akkor milyet érdemes?","shortLead":"A kenyér nem eredendően rossz, azonban az átlagos fogyasztási szokásainkkal több probléma is van, nem véletlenül...","id":"20250204_kenyer-helyett-dieta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1f4064fc-bb54-493f-acad-019a7614b5cb.jpg","index":0,"item":"7d065cf1-0b1b-4ad1-b183-8babfc101f11","keywords":null,"link":"/elet/20250204_kenyer-helyett-dieta","timestamp":"2025. február. 04. 04:33","title":"Mi történik, ha lemondunk a kenyérről?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"368c4783-a963-4e1d-be80-7cfa57194bcc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Elég drasztikus étrendváltást vitt véghez egy floridai férfi, és ennek a saját bőrén tapasztalta meg a hatásait. Szokatlan módon voltak pozitív változások is. ","shortLead":"Elég drasztikus étrendváltást vitt véghez egy floridai férfi, és ennek a saját bőrén tapasztalta meg a hatásait...","id":"20250204_floridai-ferfi-hus-sajt-vaj-etrend-hatasok-husevo-etrend-koleszterin-lerakodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/368c4783-a963-4e1d-be80-7cfa57194bcc.jpg","index":0,"item":"249441df-6539-4610-b6c1-b2769cb71b43","keywords":null,"link":"/tudomany/20250204_floridai-ferfi-hus-sajt-vaj-etrend-hatasok-husevo-etrend-koleszterin-lerakodas","timestamp":"2025. február. 04. 18:03","title":"Csak húst, vajat és rengeteg sajtot evett egy férfi, gyorsan meg is lett az eredménye – sárgás elváltozások jelentek meg a bőrén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egyre több fejlesztés lát napvilágot, amelyek alapja az élelmiszer-hulladék. A kérdés egyedül az: amilyen környezetbarát a végeredmény, nem annyira szennyező-e az előállítása.
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Évente több mint 120 kiló élelmiszert dobunk fejenként a kukába: az elkészült ételek közel 20 százaléka szemétként végzi. Ráadásul az élelmiszer-hulladék kategóriába rengeteg dolog beletartozik a kidobott készételek és azok alapanyagai azok, amelyek esetében a legnagyobb arányban keletkezik hulladék: a megtermelt zöldségek és gyümölcsök 45 százaléka végzi hulladékként. Az élelmiszer-hulladékot egyenesen az új műanyagként emlegetik a környezeti kár szempontjából.
A pazarlás nő, de a kreatív megoldások száma is: világszerte egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy minél jobban hasznosítsák az élelmiszer-, illetve a feldolgozás során keletkező, mezőgazdasági hulladékot.
Minden kiindulópontja azonban a szelektív gyűjtés: míg a feldolgozás során keletkező, homogén élelmiszer-, illetve mezőgazdasági hulladék hasznosítására egyszerűbb megoldást találni, az összeöntött, háztartási hulladék már alaposan feladja a leckét: az utóbbi esetben nem marad más, mint a komposztálás, vagy hogy biogázként hasznosítják a szerves hulladékot. A szelektált hulladék felhasználása azonban egyre inkább megmozgatja a kutatókat és a termékfejlesztőket, hiszen például a szépséghibás gyümölcsökből, zöldségekből a hatóanyagokat kinyerve új generációs, fenntartható kozmetikumot készítenek. Érdekes kezdeményezéseket és kreatív megoldásokat gyűjtöttünk össze, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi mindent állíthatunk elő élelmiszerhulladékból?
Élelmiszerhulladékból műanyag
Logikus lépés, hogy az élelmiszerhulladékból valami olyat alkossanak, amivel a műanyagot lehet helyettesíteni: így például készülnek már olyan, biológiailag lebomló tányérok és evőeszközök, amelyek a malmok működése során keletkező búzakorpából, vagy éppen kukorica-maradványokból készülnek. Ezeket akár meg is lehetne enni.
chipsboard.com
A londoni Chip[s] Board például bioműanyagokat készít a burgonya feldolgozása során keletkezett hulladékból: a Parblex névre keresztelt anyagból elsőkörben szemüvegkereteket és lakberendezési tárgyakat állítanak elő.
Egy brit tervező, Alice Potts a 2020-as év fő problémáját, egyszer használatos, műanyag maszkok újrahasznosításának kérdését ötvözte az élelmiszer-hulladékkal. Ő a környékbeli hentesektől, piacokról, háztartásokból begyűjtött maradékokból készített 2020 októberében lebomló, 3D nyomtatott, bioműanyag arcpajzsokat. Szintén a műanyag tulajdonságait utánozzák a McDonald’s dél-amerikai részlege esetében, ahol a tálcákat készítik mostantól élelmiszerhulladékból.
Nesze neked szépséghiba
A gyümölcsöknek és a zöldségeknek nem is csak az ehető részei gazdagok tápanyagokban és hatóanyagokban: a megfelelő eljárásokkal kivont összetevőkből táplálékkiegészítők, gyógyszerek és élelmiszer-tartósító szerek is készíthetőek. Az Amerikai Egyesült Államokban például a becslések szerint évente 200 millió tojás kerül a szemétbe, ebből a héjból pedig olyan, természetes bevonatot lehet készíteni gyümölcsökre és zöldségekre, amellyel el lehet érni, hogy később induljanak romlásnak. A kozmetikaipar szintén felfedezte magának az élelmiszer-hulladékban rejlő lehetőségeket: az egyébként csak szemétként végző gyümölcsökből és zöldségekből kivont olajok és összetevők magas hatóanyagtartalmú kozmetikumokat alapját adják.
Rengeteg zöldség végzi a szemétben amiatt, mert nem tökéletes és emiatt már nem tudják eladni az élelmiszerláncoknak a termelők. A FAO adatai szerint ugyanis a megtermelt gyümölcsök, illetve zöldségek 10-20 százaléka csak azért megy a szemétbe, mert esztétikailag nem tökéletes – holott ugyanolyan az ízük. Ezekből a szépséghibás, kidobásra ítélt gyümölcsökből fejlesztett ki kozmetikai vonalat nemrég egy spanyol mérnök és dizájner, Júlia Roca Vera. Ebben az esetben egy narancsból a narancslén kívül hidratáló krém, szappan és illatosító potpourri még készülhet.
krommkommer
Szintén szépséghibás gyümölcsökből és zöldségekből készít pépeket a Kromkommer nevű holland cég.
Mi minden készülhet kávézaccból?
Egy holland cég, a RotterZwam a lefőzött kávézaccon gombát termeszt, az így nevelkedett gombából pedig az ételek mellett a gombák talajt átszövő fonalából, a micéliumból erős, természetes csomagolóanyagot készít. Ebből az anyagból 3D-nyomtatással ruhák is készülhetnek, amelyekre, ha ráununk és eldobjuk őket, ténylegesen lebomlanak.
RotterZwam.nl
Magát a kávét már felfedezte magának a szépségipar, hiszen antioxiáns, tápláló és regeneráló hatása is van. Egy brit testvérpár pedig rájött, hogy a zaccból készített kozmetikumoknak még magasabb az antioxidáns tartalma: az Up Circle kozmetikumai mostanra már nem is csak az amúgy a hulladékba kerülő kávézaccot használják fel, hanem a tea, a datolya, vagy az argán feldolgozása során keletkező hulladékot is.
Élelmiszerhulladékból ruha
A divatipart a legszennyezőbbek között tartják számon, így nem csoda, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntartható megoldások. Új generációs textíliák és anyagok hada várja már, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak a piacból. Az egyik legelterjedtebb, élelmiszer-hulladékból fejlesztett alapanyag az ananász héjából készült bőrszerű anyag, a Piñatex, de kísérleteznek almahéjból és kaktuszból készülő, bőrt helyettesítő anyaggal is. A 2014-ben alapított olasz Orange Fiber a citruslevek gyártása során keletkező, évi 700 ezer tonnányi héjhulladékból készít a selyeméhez hasonló cellulózszálat, amit önmagában, de más természetes szálakkal is lehet keverni. A megoldást már olyan divatcégek használják, mint a Salvatore Ferragamo olasz luxusmárka, valamint a svéd fast fashion óriás, a H&M.
orangefiber.it
Szintén a gyümölcslé készítése során visszamaradt narancshéjból készít nyersanyagot – a papír alapját adó cellulózt, valamint sűrítőanyagként használható pektint – egy holland együttműködés, a Renewi és a PeelPioneers. Egy projektjük keretében pedig a narancshéjból kinyert illóolajat természetes tisztítószerhez, a maradékot takarmányhoz használják fel.
Az építőipar irányába is kalandoznak a kutatások: zöldségrostokból szupererős betont fejlesztenek kutatók, a rizstermesztés során visszamaradt hulladék háncs szilikatartalma miatt többféle építőanyagként is hasznosulhat. De tűznek, valamint termeszeknek ellenálló, hiperkönnyű téglát is lehet készíteni élelmiszerhulladékból.
A világon minden 3. kivágott fából papír készül. A Schut Paper pedig nem másból, mint paradicsom- és paprikaszárból készít papírt, ez a Valorise: a cég által kifejlesztett alapanyagból mostanra már könyvek, étlapok, különböző brossúrák és jegyzetfüzetek is készülnek. A cég egyike Hollandia legkisebb papírgyárainak: elmondásuk szerint emiatt is tudnak nagyon rugalmasak lenni és kísérletezni. A különlegességük, hogy ez a paradicsomszár-papír többször is újrahasznosítható. A megoldás előnye ráadásul, hogy míg egy tonna, a paprgyártáshoz szükséges, fákból kinyert cellulózért nagyjából 500 dollárt kell fizetni, addig a paradicsomszárakat ingyen szerzi be a cég, hiszen a mezőgazdaság egy hulladékáról van szó. A hátrány azonban az, hogy a technológia bonyolultsága miatt drágább maga az előállítás, végső soron azonban az a céljuk, hogy árban ne legyen különbség egy hagyományos, és egy paradicsompapír termék között.
Itt is felmerül az a kérdés: attól, hogy lehet, érdemes-e. Az egyik probléma az, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági hulladékból készült megoldások tulajdonságaikat tekintve nem feltétlenül közelítik meg az „eredetit”. Ugyanakkor, hasonlóan a laboratóriumban előállított húsokhoz, ezeknél a termékeknél is figyelmeztettek a kutatók: ha a környezetbarátabbnak kikiáltott termék előállításának tetemes az energiaigénye, a felhasznált energiát ráadásul fosszilis forrásból nyerik, nem biztos, hogy mindenáron jót teszünk a Földdel ezeknek a megoldásoknak az alkalmazásánál.