szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem esett még annyi szó a csomagolásról, mint mostanában, 2021 januárjától pedig búcsút kell vennünk számos egyszer használatos műanyag terméktől. Egyre ismertebbek és népszerűbbek az ehető tányérok, poharak és evőeszközök, amelyeket elfogyaszthatunk, vagy komposztálhatunk. Van, aki szerint ez mentheti meg a világot a műanyaghulladéktól, mások szerint viszont ez távolról sincs így.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Nem is feltétlenül lenne akkora gond a műanyaggal, ha újra tudnák hasznosítani mindet. Ez azonban nincs így. 2021 januárjától búcsút inthetünk egyes egyszerhasználatos műanyagoknak: így a tányéroknak, evőeszközöknek és a polisztirol étel-, italtároló dobozoknak is. Az egyre elterjedtebb alternatíva, a biológiailag lebomló műanyagról azonban tévhit, hogy eldobhatjuk és lebomlik a földben - ipari komposztáló eljárás szükséges hozzá. Amíg viszont ez nem megoldott, addig nem vagyunk sokkal előrébb.

©

A biológiai lebomló csomagolások piaca már most is elég jelentős: 11 milliárd eurót tesz ki, az évtized végére pedig a becslések szerint meg is duplázódhat. A definíció több mindent is takarhat: készülhet PLA-ból, papírból, de akár ehető is lehet egy ilyen termék.

De mit is jelent ez utóbbi?

Európában a 2012-ben alapított lengyel Biotrem a piacvezető az ehető evőeszközök terén: ők 1 tonna tiszta, ehető búzakorpából 10 ezer tányért vagy tálat állítanak elő, amelyek 30 nap alatt komposztálódnak. A tányérjaikat mikróba, sütőbe, de fagyasztóba is rakhatjuk. Jelenleg 15 millió ehető tányért és tálat gyártanak egy évben. A búzakorpa mellett kukoricakorpából, maniókából, hínárból és algából is készítenek dolgokat – az alapanyag mind a környező malmok mellékterméke. 2019-ben már 1,5 millió eurós forgalmuk volt, ami az azt megelőző év kétszerese és mostanra a világ 40 országában ehetjük már a tányérjaikat.

©

A 2016-ban alapított, a kizárólag lebomló, környezetbarát terítékeket és csomagolóanyagokat forgalmazó Ecocatering Kft. a hazai kizárólagos forgalmazója a lengyel cég termékeinek. Úgy látják, egyre fokozódik az érdeklődés a biológiailag lebomló termékek iránt. „A környezet megóvása és a lassan, de biztosan begyűrűző tudatosság már megfigyelhető, mind a vendéglátó szektorban, mind a fogyasztók esetében” – összegzi Keve Zsuzsa, a cég egyik alapítója a tapasztalataikat.

Bár arányaiban a lebomló papírtányérok, cukornád és kukorica alapú termékek kelendőbbek, mint az ehetőek, ez nagyrészt azért is van, mert a lebomló terítékek közül a búzakorpa termékek csak egy szűkebb szegmensét képezik a termékpalettának. „Folyamatos a termékbővítés, tervezik ételhordó dobozok, szószos tálkák, muffinformák, kisebb átmérőjű, fagylaltos, salátás, leveses tányérok és tálak, sőt még fél decis poharak gyártását is” – teszi hozzá. Az egyértelmű visszajelzés, hogy jellemzően kisebb, üzleti rendezvényeken használják az ehető termékeket előszeretettel. „180 Celsius-fokig sütni is lehet ezekben, és fagyasztásra is alkalmasak. Megehetik kutyák, lovak, de egyéb haszonállatok is és egy kerti parti után a komposztban gyorsan értékes termőtalajjá válik” – sorolják a búzakorpa tányérok előnyeit. Náluk 100 darabos kiszerelésben egy búzakorpa tányér ára 125 forintra jön ki.

©

A Zöldbolt.hu kínálatában ehetőn kívül más tányér nincs is: pont azért, mert az egyéb "eldobható" alternatíváknál jobbnak találják a korpatányérokat. Ők 2008 óta működnek, a céljuk, hogy a hétköznapi élet szinte minden területén kínáljanak környezetbarát alternatívákat. „A lebomló tányérok kapcsán fontos látni, hogy bizonyos fajtáik nem adnak tökéletes választ, mivel a kommunális hulladékba kerülve gyakorlatilag nem bomlanak le, egy részüket csak ipari komposztálás során lehet lebontani. Ezzel ellentétben a korpatányérok azért is előremutatóbbak, mivel egy átlagos kerti komposztban is könnyen elkomposztálhatók, valóban lebomlanak” – magyarázza Tóth Balázs, a Zöldbolt kereskedelmi vezetője a döntésük mögötti okokat.

A kereskedelmi vezető arra is kitért, hogy mivel jelenleg csak nagyobb, 100 darabos kiszerelésben lehet vásárolni, így a kisebb felhasználók között kevésbé keresett, igény azonban lenne erre. A búzakorpából készült tányérok hátrányaként csak a leveseket és nagyon nedves ételeket említi, mert ezek csak bizonyos ideig tudják tartani az ételt, idővel sérülnek, szétesnek.

©

Az Indepack Kft. több mint 10 ezer hazai kis- és középvállalkozást lát el a szükséges csomagolóanyagokkal. Azt azonban ő is megerősíti, hogy egyértelmű az igény arra, hogy környezetbarát legyen a csomagolás: „Ez a fajta figyelem a gyártókat és kereskedőket arra ösztönzi, hogy egymást lepipálva keressék a megoldást. Az ebben a témakörben gyakran emlegetett alapanyagok, a PLA és cukornád régóta ismert, de csak néhány éve indult hódító útjára itthon a vendéglátásban” – mutat rá Győrvári Gábor, a cég ügyvezetője. Kihangsúlyozza azt is, hogy az innováció ritkán jön a vendéglátóipar oldaláról: „az élelmiszeriparban hatalmas pénzeket öntenek kutatás fejlesztésre, mindenki az áttörésben reménykedik, hogy megtalálja azt a megoldást, amivel hosszú időre környezettudatos cégként betonozhatja be magát a vásárló fejében. A vendéglátóipar számára készülő csomagolások piaca nem túl nagy, így itt igazi fejlesztések nem történnek. A valódi termékfejlesztésre az élelmiszeriparban van lehetőség és tőke. Ha ott fellelik a jó megoldást, akkor az a vendéglátásban is megjelenhet” – magyarázza.

Kitér arra is, hogy maga az ehető csomagolás már régi gondolat: a tölcsér 1904 óta létezik és cipóba is töltöttek levest a középkorban. „Ugyanakkor sietni kell egy gombóc sztracsatella fagyival is, mert ha nem sietünk, elolvad” – emeli ki. És részben emiatt sem forgalmaznak ehető tányérokat, holott teszteltek kifejezetten a vendéglátásnak gyártott csomagolóanyagokat. A tapasztalataik azonban vegyesek. „Egy öntetes tálat kóstoltunk meg. Az íze olyasmi, amit ma sokan a mindenmentes pékárukban is érezhetnek. Erről mindenki eldönti, hogy számára elfogadható vagy kellemetlen. Mivel ehető csomagolásról beszélünk, ezért a legnagyobb hibáját is pont ez adja: a termék nem csak a szánkban olvad, hanem nedves ételt belerakva a kezünkben is. Az általunk tesztelt példány levesek és mártásos ételek csomagolására alkalmatlan. Ettől még megoldás lehet teljesen száraz ételek csomagolásához, ez viszont erősen szűkíti az éttermi szintű felhasználást” – meséli a tapasztalataikról.

Egy másik, nagyon erős ellenérvnek látja az anyagiakat is: „a vendéglátó szektor még ma is a szívéhez kap a környezetbarát PLA és cukornád termékek árai láttán, mivel nehezen tudják a vendég felé érvényesíteni az új és régi csomagolás ára közötti különbséget. Az élelmiszerrel házasított csomagolás esetében újabb, erősebb sokkhatással kellene számolniuk, hiszen még drágább termékekről beszélünk” – emeli ki az Indepack ügyvezetője. Ezen felül az ehető csomagolásoknak a tárolása is nehézséget jelent, hiszen élelmiszerbiztonsági szempontból valójában élelmiszerről beszélünk, mintsem csomagolásról. Bár az ehető csomagolásban ők nem látják a jövőt, azt fontosnak tartja, hogy ezek a próbálkozások vezetnek ahhoz, hogy jobbá tegyük környezetünket.

Az üzleti megközelítésen túl Győrvári Gábor magánemberként is kritikus: „az ehető csomagolás a vendéglátóipari csomagolás zsákutcája a vendég szempontjából is: miután jóllaktam, már nem szeretnék elfogyasztani egy félfogásnyi lapostányért és evőeszközt a környezettudatosság jegyében. Viszont, ha nem eszem meg, akkor a tányér, ami ebben az esetben étel a szemétbe kerül” – magyarázza, hol érzi ebben a negatívumot. „Olyan cukornád alapanyagú csomagolás pedig már most is elérhető, ami jobb tulajdonságokkal rendelkezik és akár a házi komposztban is lebomlik. Az ehető csomagolás szemétbe kerülésével nem teszünk mást, mint társadalmilag legalizáljuk az élelmiszerpocsékolást.”

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak