szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerre nyújt megoldást a keletkező élelmiszer-hulladékokra és a koronavírus-járvány miatt eldobott, egyszer használatos műanyag maszkok problémájára egy brit tervező.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Élelmiszer-hulladékokból készített bioműanyag arcpajzsokat a brit tervező, Alice Potts – írta a Dezeen.

Potts ötletét mentősként dolgozó testvére inspirálta, aki elmesélte neki, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük a világjárvány alatt. Másfelől alternatívát akart nyújtani a koronavírus-járvány miatt keletkező, egyszer használatos műanyagok arcmaszkok „Covid-szemetére”.

A tervező 20 arcpajzsból álló sorozatot mutatott be egy melbourne-i kiállításon, tervei szerint pedig decemberben nyilvánossá teszi a bioplasztik terveit, ami alapján bárki elkészítheti 3D nyomtatással az arcpajzsokat. Az arcpajzsok felülete és színe egyébként attól függ, miből készül és mivel festik: a rózsaszínes árnyalatot Potts például céklával érte el. Magát az élelmiszer-hulladékot, amiből a pajzsokat készítette, a helyi piacon, henteseknél és háztartásoktól gyűjtötte össze.

Azt hozzátette, hogy nyilván a bioplasztik nem képes ugyanolyan védelmet nyújtani, mint amire az egészségügy frontvonalában dolgozóknak szüksége van, az általa kikísérletezett megoldás azonban lakossági célra elegendő és használat után a földben teljesen lebomlik.

(Nyitókép forrása: dezeen.com)

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak