szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez csökkentheti az élelmiszerpazarlást is.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az amerikai Rice Egyetem kutatói dolgozták ki azt az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy természetesen és olcsón tartósítsák a gyümölcsöket és zöldségeket – írta az Ökoroom.hu.

Sok, a gyümölcsök és zöldségek élettartamát növelő bevonattal az a gond, hogy egészségtelen. Ha viszont nem használják őket, az élelmiszerek hamar megomlanak, ami élelmiszerpazarláshoz vezet. A tojásból készült anyaggal kezelt gyümölcsök azonban nem kezdtek rothadni, és tovább is maradtak frissek, mint például a viasszal kezeltek. A tojás alkalmazása pedig semmilyen egészségi kockázatot nem rejt: ehető, antimikrobiális védelmet nyújt, továbbá a túl magas páratartalom és a kiszáradás, valamint a növények korai érését okozó etlén ellen is hatékony.

Ráadásul nagyon könnyen, pár másodperc lemosható a belőle készült bevonat, így tojásallergiások is ehetik az így kezelt gyümölcsöket.

A jelenleg használt felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és mesterséges vagy természetes viaszbevonással történik.

Az Egyesült Államokban évente több mint 7 milliárd tojást termelnek. E mennyiség 3 százalékát a gyártók visszatartják, mert nincs rájuk igény. A kutatók becslése szerint évente több mint 200 millió tojás kerül így szemétbe.

hvg.hu Zhvg

Darazsak segíthetnek a vegyszermentes repcetermesztésben

Véletlenül fedezték fel a kutatók, hogy egy Új-Zélandon elő darázsfaj egy fajtája elpusztítja a kártevő repcebolhákat. Az alkalmazásukkal vegyszermentesen termeszthetnének a gazdák a repce mellett más növényeket is.

7,5 tonna kokaint foglaltak le egy kolumbiai-amerikai közös akcióban

7,5 tonna kokaint foglaltak le egy kolumbiai-amerikai közös akcióban

Több mint félmilliárd forint támogatást kap a Kurultáj

Több mint félmilliárd forint támogatást kap a Kurultáj

Eljött a 24. óra a Szentendre környéki ivóvízbázis megmentéséhez

Eljött a 24. óra a Szentendre környéki ivóvízbázis megmentéséhez