Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Az amerikai Rice Egyetem kutatói dolgozták ki azt az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy természetesen és olcsón tartósítsák a gyümölcsöket és zöldségeket – írta az Ökoroom.hu.
Sok, a gyümölcsök és zöldségek élettartamát növelő bevonattal az a gond, hogy egészségtelen. Ha viszont nem használják őket, az élelmiszerek hamar megomlanak, ami élelmiszerpazarláshoz vezet. A tojásból készült anyaggal kezelt gyümölcsök azonban nem kezdtek rothadni, és tovább is maradtak frissek, mint például a viasszal kezeltek. A tojás alkalmazása pedig semmilyen egészségi kockázatot nem rejt: ehető, antimikrobiális védelmet nyújt, továbbá a túl magas páratartalom és a kiszáradás, valamint a növények korai érését okozó etlén ellen is hatékony.
Ráadásul nagyon könnyen, pár másodperc lemosható a belőle készült bevonat, így tojásallergiások is ehetik az így kezelt gyümölcsöket.
A jelenleg használt felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és mesterséges vagy természetes viaszbevonással történik.
Az Egyesült Államokban évente több mint 7 milliárd tojást termelnek. E mennyiség 3 százalékát a gyártók visszatartják, mert nincs rájuk igény. A kutatók becslése szerint évente több mint 200 millió tojás kerül így szemétbe.