szerző:
hvg.hu

Bár elvileg csak 2016-tól emelkedik az állami cégvezetők bérplafonja havi 2 millióról 5 millióra, több állami bank vezérének már most magasabb a fizetése 5 milliónál - írja a Világgazdaság hétfői száma.

Egy szeptemberi kormányrendelet hatálytalanította azt a 2010-es állami intézkedést, amely az állami vezetői fizetéseket havi 2 millió forintban maximálta. Az új vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál 4 millióra, a többi cégnél pedig havi 3 millióra emelték, miközben az éves bérnek csak 20 százaléka adható prémiumként, s csak akkor, ha a cég nem veszteséges.

A Világgazdaság azonban azt írja, hogy ugyan a vezetői bérek a legkorábban 2016-ban emelkedhetnek (mert a várható emelésekről még csak most novemberben gyűjtötte be az adatokat a Miniszterelnökség), a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám (Matolcsy György korábbi jegybanki helyettese) már most többet keres a havi 5 milliónál is. Ráadásul a prémiumuk is magasabb az előírtnál, Zolnainál az éves bér 40-45 százaléka, Balognál a 70 százaléka.

A VG rá is kérdezett az MKB-nál és a BB-nél is, előbbi üzleti titokra hivatkozva hallgatta el a vezetői bért, utóbbi pedig azt közölte, hogy majd határidőre, vagyis a 2015-ös pénzügyi év zárása után teszi közzé a vezetőkre vonatkozó adatokat.

Matolcsy György és Balog Ádám
©