szerző:
hvg.hu

Bár elvileg csak 2016-tól emelkedik az állami cégvezetők bérplafonja havi 2 millióról 5 millióra, több állami bank vezérének már most magasabb a fizetése 5 milliónál - írja a Világgazdaság hétfői száma.

Egy szeptemberi kormányrendelet hatálytalanította azt a 2010-es állami intézkedést, amely az állami vezetői fizetéseket havi 2 millió forintban maximálta. Az új vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál 4 millióra, a többi cégnél pedig havi 3 millióra emelték, miközben az éves bérnek csak 20 százaléka adható prémiumként, s csak akkor, ha a cég nem veszteséges.

A Világgazdaság azonban azt írja, hogy ugyan a vezetői bérek a legkorábban 2016-ban emelkedhetnek (mert a várható emelésekről még csak most novemberben gyűjtötte be az adatokat a Miniszterelnökség), a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám (Matolcsy György korábbi jegybanki helyettese) már most többet keres a havi 5 milliónál is. Ráadásul a prémiumuk is magasabb az előírtnál, Zolnainál az éves bér 40-45 százaléka, Balognál a 70 százaléka.

A VG rá is kérdezett az MKB-nál és a BB-nél is, előbbi üzleti titokra hivatkozva hallgatta el a vezetői bért, utóbbi pedig azt közölte, hogy majd határidőre, vagyis a 2015-ös pénzügyi év zárása után teszi közzé a vezetőkre vonatkozó adatokat.

Matolcsy György és Balog Ádám
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!