Schmitt doktori címének visszavonását kezdeményezi a doktori tanács

2012. március 29., csütörtök, 10:28 • Utolsó frissítés: 2012. március 29., csütörtök, 15:01
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott. Az egyetem szenátusa délután dönt.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását – jelentette be Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, miután a doktori tanács reggel megtárgyalta Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának ügyét.

Tulassay szűkszavúan nyilatkozott, kérdésekre nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy az után hívták össze a doktori tanácsot, hogy Réthelyi Miklós visszaküldte a jelentést és a döntés jogát az egyetemre. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség (16:2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott. A doktori cím visszavételéről az egyetem szenátusa dönt csütörtök délután.

A sajtótájékoztatón részt vettek a Hallgatói Hálózat tagjai is, akik a bejelentést tapssal fogadták.

Elküldték a selyemzsinórt Schmittnek
Szerző: hvg.hu
További videók

A Tényfeltáró Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

Az 1157 oldalas jelentést egyébként Réthelyi Miklósnak küldte el az SE rektora, ám azt a nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte arra hivatkozva, hogy nem az ő joga levonni a következtetéseket, és felelősségre vonni az érintetteket.

A bizottság jelentése egyébként hatalmas vitákat váltott ki a tudományos közéletben, több egyetemi oktató ugyanis bejelentette, az ügy tisztázásáig nem vállalnak szakdolgozati vagy doktori disszertáció-bírálatot. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának "gyáva jelentése" nyomán pedig lemondott habilitált professzori címéről Váradi András, a Magyar Tudományos Akadémia biokémikus doktora.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - kattintson a képre!

Fotó:

A Hallgatói Hálózat Schmitt lemondását követeli, ezért szerda délután óta ülősztrájkot folytatnak a rektori hivatalban. Szerda este pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is úgy nyilatkozott, hogy Schmitt Pál is hibás abban, hogy disszertációját több műből másolta le.

Schmitt nem mond le

Schmitt Pál jelenleg Szöulban tartózkodik, eddig csak szerdán nyilatkozott az ügyben: elfogadja a bizottság álláspontját, amely szerinte "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek". Schmitt elmondta: "egy pillanatig sem gondolta", hogy le kéne mondania, a vizsgálat eredménye pedig "egyfajta elégtétel, hogy akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot. Megjegyezte, örül, hogy Magyarországon "nincs kettős mérce" és a köztársasági elnökre is "vonatkoznak azok a szabályok, amik úgy hangzik (sic), hogy az ártatlanság vélelme". Végül kijelentette: doktorija ügyét lezártnak tekinti és többet nem kíván vele foglalkozni.

Az előzmények

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - kattintson a képre!

Fotó:

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. A Testnevelési Főiskola jogutódja, a Semmelweis Egyetem több héttel a hvg.hu első cikke után döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot állít fel.

A Schmitt Pál plágiumügyével kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
63 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. március 30., 14:09 vidékiembör

Két dolgot szeretnék hozzátenni a témához.
1. Nem plágium miatt veszik el a doktoriját, hanem azért mert valójában a másoláson kívül nem csinált semmit a dolgozattal kapcsolatban, nem önálló munka, (valószínüleg nem is ő írta)...jó-jó a tartalomjegyzéket lehet hogy neki lehet tulajdonítani.
2. Talán sokaknak nem tűnt fel, de szerintem a tudományos élet, a felsőoktatás hitelessége, jó híre itt a tét.Lehet, hogy sokaknak azok a szavak, hogy becsület, meg szavahihetőség nem jelentenek semmit, de akkor nézzük másik oldalról a dolgot. Ha nem így döntött volna a doktori tanács, akkor hogyan követelhetnének akárcsak kicsit is komoly munkát a doktorira aspirálóktól a tisztelt professzorok.
Persze sokkal egyszerűbb lenne egy igénylő lapot kitölteni, befizetni az illetéket sárga csekken a postán, és csak annak nem lenne doktorija aki lusta ezt megtenni vagy sajnálja rá a pénzt.
Azért talán még nem így van. Legalábbis remélem.

2012. március 30., 10:54 Kosarotatio

Egy liberalbolsi fasiszta horda, akik igazån marxista-leninista egyetemi doktorok nulla tudåssal, csak a koruppciojuk es a pårtitkårok ajånlåsåval kaptak titulust, azok pofåznak. Ha valaki megadja a forråst, akkor az miert lenne plågium!Ezeknek a csokosoknak kellenne elvenni a doktoråtusukat, van a mai Magyarorszågon minimum 10000 beloluk!Kosa Lajos Oslo

2012. március 30., 09:13 Gasset Ortega

Kedves ábel!

Ez már nem a fülkeforradalom. Ez már a fülke ellenforradalom. Tessék olvasni a kormánypárti véleményeket. A nemzet lejáratása, aljas áskálódás, nemzeti önérzetünk megsértése.
Ha Schmitt Pál nem kíván isteni magasságba emelkedni, a kutya nem foglalkozik a doktori címével.
Szerintem jókor jött az egész. Remélem sokakat józanságra int.

2012. március 29., 20:41 ábel

Hát ide jutott a fülkeforradalom? Teljesen el vagyok bizonytalanodva...

2012. március 29., 16:08 de Rakovszky Stephan István

Ez egy furcsa eljárás!
Ha Schmitt Pál doktorija - minden hibája ellenére megfelelt az akkori követelményeknek, akkor miért, milyen alapon vonhatják azt vissza!
Viszont az az egyetem hibája volt, hogy nem vették figyelembe az opponens véleményét.
Így mondhatják azt, hogy tévedésből, figyelmetlenségből vagy valami más okból kifolyólag kapta meg a kisdoktorit és közös megegyezéssel semmisnek nyilvánítják azt.

Ez lenne a tisztességes dolog, nem pedig az uszításra úgy reagálni, hogy akkor mi és beállunk a sakálok soraiba.

Amennyiben a SOTE önkényesen elveszi a diplomát, akkor minden SOTE professzor, egyetemi tanár, stb disszertációját is le kell ellenőrizni.

.

További 58 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt doktori címének visszavonását kezdeményezi a doktori tanács
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X