szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bontják a régi teniszstadiont a Margitszigeten. Az olvasónktól kapott fotók arról tanúskodnak, hogy rendesen letarolták a stadion körüli, de még a kerítésen belülre eső korábban bokros-fás területet is.

Olvasónk azt meséli, a régi, lepusztult margitszigeti teniszstadiont már lebontották, és mostanra a körülötte levő fás-bokros-füves parkot is letarolták.

A teniszstadionnál megkérdezett egy biztonsági őrt, aki azt mondta neki, hogy a régi helyett épül az új teniszstadion, melynek jövőre el is kell készülnie – ekkor rendeznék a Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát.

©
©

Ez azért érdekes, mert Áder János március elsején visszadobta a Margitszigetre építendő tenisztstadion ötletét. A köztársasági elnök ekkori indoklása szerint a törvény hatástanulmányokkal nem igazolt, nem kellően előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és veszélyeztetné a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

A javaslatot februárban, alig több mint egy nap alatt nyomták át a parlamenten, Áder vétója miatt azonban nem léphetett érvénybe, és a régi parlamentnek már nem is volt ideje újratárgyalni azt.

Az újonnan építendő teniszstadion kedvéért az aktuális szabályozásokat is figyelmen kívül hagyták volna, sem a főváros parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kellett volna figyelembe venni a kivitelezésnél. Az építmény a 26 méter magas lehetett volna, ami azt jelenti, hogy a Groupama Arénánál 3 és fél méterrel lett volna magasabb.

A margitszigeti teniszstadion építéséről egyébként Tarlós Istvánnal sem egyeztettek ekkor, ezért a főpolgármesteri hivatal azt közölte február 21-én, hogy a döntést nem hajtják végre.

A bontás egyébként 198 millió forintba kerül, a munkákat a West Hungária Bau Kft. végzi, amely a WHB- cégcsoport tagja, ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg anno a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot.

Kérdeztük a fővárost, hogy tud-e a fakivágásokról, illetve hogy a régi stadion helyére valóban építenek-e újat. Amint megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!