Biztosan jó ötlet kicsinálni a Lokált? Szakértők válaszolnak

HVG

2 perc

2019.10.24. 14:00

Az önkormányzati választások előtt, a HVG-nek nyilatkozva Karácsony Gergely ígéretet tett a Lokál kiűzésére a budapesti közterekről. Az ellenzéki összefogás győzelme után is tartaná magát tervéhez a frissen megválasztott főpolgármester. Jó ötlet? A MÚOSZ elnöke és egy médiakutató válaszol.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke:

A Lokál nem sajtótermék, a sajtóra vonatkozó legelemibb törvényi előírásokat sem tartja be. Márpedig az aluljárókban és a BKK területén a terjesztés olyasfajta „szűk jószág”, mint a TV- vagy a rádiófrekvencia. Eleve problémás, ha valaki egy szűk jószágot monopolizál, az pedig különösen, ha nyíltan pártérdekből teszi ezt. Az előbbiek alapján a Lokálnak ebben a formában, ezekkel a szerződési körülményekkel és feltételekkel nincs semmi keresnivalója a főváros tulajdonában lévő speciális terjesztési csatornákban.

Ha a főváros ezeket a csatornákat tájékoztatási célra akarja felhasználni, akkor szerintem egyrészt átlátható módon meg kell pályáztatnia, másrészt (ugyanúgy, mint korábban a kereskedelmi tévéfrekvenciák esetében) ki kell kötnie a hatályos médiaszabályozás betartását (ez a Lokálnak nem sikerül, nem is törekszik rá), illetve bizonyos közszolgálati funkciók ellátását, mindenekelőtt a pártatlan és sokszínű tájékoztatást, ami az alkotmány és a médiatörvény szerint a sajtó alapvető feladata.