Kétharmados többséggel könnyű történelmet csinálni – "Eljött a paradicsom", 1990. május 18.

Bedő Iván

4 perc

2020.05.16. 12:30

2020.05.22. 19:12

Emelkedő életszínvonal, stabil árak – ígérni akkor még mindent lehetett, különösen, amikor tízezer pénzváltó hellyel készítették elő a kemény márka érkezését.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

  • 1990. május 18. – Papíron a valutaunió

Az NDK-ban a kormánypártok lelkesen, az ellenzékiek fenntartásokkal fogadták a valuta-, gazdasági és szociális unióról szóló államszerződés aláírását – ahogy ez várható is volt. Az ellenzéki pártok közül a tavaly őszi békés fordulat vezetője, az Új Fórum nyilatkozott a legdühösebben:

egyszerűen kapitulációnak, a győztesek diktátumának minősítette az eredményt.

Az ellenzék háborgásának nincs különösebb jelentősége: a kormánypártoknak a parlamentben kényelmes kétharmados többségük van.

A lényeg egyébként is a pénz. Az állami bank szóvivője közölte, hogy a jövő hónapban a meglévő bankfiókok mellé körülbelül tízezer pénzváltóhelyet rendeznek be. Az NDK polgárai a jövő hónap elején megkapják a formanyomtatványokat, amelyekkel kérheti pénzük átváltását nyugatnémet, pontosabban német márkára. Mindenkinek külön erre a célra egy átváltási számlát nyitnak. Az egyetlen baj, hogy egyelőre nincs elég munkaerő a tervezett rengeteg pénztárba.

A berlini fal maradványai 1990. májusában

Fényes kilátások

Tourismusverein Berlin-Pankow / Bernd-Horst Sefzik