Orbán Viktor hálát adhat uralkodásáért Tölgyessy Péternek és Németh Miklósnak is

Riba István

5 perc

2020.03.22. 15:30

Nem nyerhette volna meg a parlamenti mandátumok kétharmadát 2010-ben a Fidesz, ha a rendszerváltás idején az MSZMP és az Ellenzéki Kerekasztal vezetői másképp egyeznek meg az egyéni körzetekről és a pártlistákról az új választási törvényben.

Biztosan nem gondolta 1989. október 19-ének éjszakáján az új választási törvény tervezetén az utolsó simításokat végző Tölgyessy Péter, hogy ezzel egyszer még hozzásegít majd egy pártot a magyar jogállam teljes felforgatásához. Pedig ez történt. Az akkor végső formába öntött és másnap elfogadott törvény nélkül az Orbán Viktor vezette Fidesz nem szerezhetett volna kétharmadot 2010-ben a parlamentben.

Persze az alkotmányos többség létrejöttéhez nagyban hozzájárultak a 2002 utáni baloldali kormányok, de

Orbánnak technikailag mindenképp jól jött az a választási törvény, amely lehetővé tette, hogy a szavazatok felével a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát meg lehessen szerezni.

Persze ennél lényegesen rosszabb is lehetne a helyzet. Az MSZMP 1989 tavaszán olyannyira erősnek érezte magát, hogy a kizárólag egyéni választókerületekre épülő választási rendszer mellett kardoskodott. Ha ezt eléri, akkor a Fidesz tíz éve a parlamenti helyek több mint 95 százalékát besöpörte volna. Hogy végül mégsem az MSZMP tervezete lett 1990. március 25-én, a kommunista korszak utáni első, szabad parlamenti választáson az irányadó, az az állampárt és az ellenzék közti 1989-es tárgyalásoknak volt köszönhető.