Duplájába kerül a lazac, ha tartályban tenyésztik, de a jelek szerint ez a jövő
Őrültségnek tűnhet kétszer annyiért tenyészteni a lazacot, mint a konkurencia, és nem kevésbé szokatlan, hogy a halgazdaság az élővizektől elzárva működik. Mégis egyre többen látnak fantáziát ebben.
Több norvég vállalkozás szép eredményeket ér el azzal, hogy hatalmas tartályokban tenyésztik a halakat, és ezzel kiküszöbölnek minden olyan hátrányt, amely a folyami vagy tengeri ketrecekben megúszhatatlan. Az Északi-sarkkörön túl működő Salten Smolt, amely a londoni The Economist szerint a világ legfejlettebb halfarmja, évi nyolcmillió atlantilazac-növendéket (ennek a neve a smolt) tenyészt.
A háttérhez tudni illik, hogy az utóbbi évtizedekben a világ halfogyasztásának növekedését (ami nem csekély) szinte kizárólag a halfarmok adták, hiszen a természetes halászterületek túlnyomó többségét maximálisan vagy még azon túl is lehalásszák. A ketrecekben (pontosabban hatalmas hálókban) zajló haltenyésztés viszont többféle hátránnyal jár.