Cukorral nem győzzük le a téli depressziót, de ezekkel az ételekkel ellene dolgozhatunk
„A lazac és áfonya duóval nem lehet mellélőni” Trenka Andrea Petra dietetikus szerint, akit arról kérdeztünk, milyen ételekkel befolyásolhatjuk jó irányba mentális egészségünket, és dolgozhatunk a tél végi fáradtság ellen. Milyen forrásból vegyünk magunkhoz fehérjét, és tartózkodnunk kell-e a szénhidráttól? Ráfanyalodjunk-e a fagyasztott zöldségre? Miért félreértés, hogy a gumicukortól jobb kedvünk lesz? Milyen táplálékkiegészítőkkel érdemes próbálkozni a lelki jóllét érdekében?
Nem véletlen, hogy a tél közepére esik a „blue Monday”, azaz az év legszomorúbb napja, amiről ugyan megírtuk, hogy valójában kamu, az viszont biztosan igaz, hogy a téli időszakban általánosságban nem érezzük annyira jól magunkat a bőrünkben, és kevésbé vagyunk produktívak. A sötétebb színek, a mozgás és a természetes fény hiánya, valamint a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat. A legrosszabb mégis a szezonális depresszió, aminek azonban elejét lehet venni akár a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával is. Trenka Andrea Petra dietetikus és viselkedéselemző segítségével feltérképeztük, hogyan vezet a gyomrunkon keresztül az út a saját boldogságunkhoz.
Nulladik lépés: alvás, mozgás, D-vitamin
A szakember szerint télen és nyáron is fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be a szervezetünkbe rostot, fehérjét, zsírt és nem túl sok szénhidrátot – ez az alapja a jó táplálkozásnak. De ha a mentális egészségről van szó, még mielőtt bármit elkezdenénk enni, a rendszeres mozgás és a minőségi alvás a kulcs.
„Nem kell extra dolgokra gondolni, napi egy óra séta a szabad levegőn csodákra képes, antidepresszánsokkal vetekszik a hatása” – fogalmazott. Segít, ha a mozgásra nem szenvedésként vagy a fogyás eszközeként tekintünk, hanem úgy fogjuk fel, hogy tettünk magunkért, már önmagában ez is sokat dobhat a hangulatunkon.
Télen a napfény hiánya is hatással van a hangulatunkra, ekkor különösen fontos a kipihentség. Ráadásul ha kialvatlanok vagyunk, hajlamosabbak vagyunk olyan ételeket választani – minőségben is mennyiségben is –, amelyektől rossz kedvünk lesz.
Télen érdemes odafigyelni a D-vitamin bevitelére: Magyarországon eleve sokan szenvednek D-vitamin-hiányban, így ezekben a hónapokban ajánlott étrend-kiegészítő formájában pótolni, mert az étkezéssel nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe.
Ha mindez már adott, akkor az étkezésünkkel is támogathatjuk a mentális egészségünket. Az alapelv a következő: akkor fogjuk jól érezni magunkat, ha ideális mennyiséget eszünk, és megfelelő tápanyagokat választunk. Előfordulhat, hogy valaki sokat eszik, de rossz minőségű tápanyagokat visz be: az lesz az eredménye, hogy rosszul érzi magát.
Itt érnek össze a táplálkozási és a mentális problémák: az elhízás, a depresszió és a szorongás.
Fehérjével és omega-3-mal a jó hangulatért
A hangulatnak kifejezetten jót tesz a fehérjefogyasztás is: azzal nagyjából nem lehet mellélőni, ha ugyanannyi gramm fehérjét eszünk, ahány kilósak vagyunk. Ezt a mennyiséget lehet még finomhangolni például az életkor és az aktivitás alapján – mondta a dietetikus. A fehérje forrása sokféle lehet, de a hangulatunknak is az a legjobb, ha minél frissebb és természetesebb alapanyagokat választunk. A felvágottnak és egy túródesszertnek is van fehérjetartalma, de jobban járunk friss baromfi- vagy marhahússal, szójaalapú fehérjékkel, halakkal – hozott példát Trenka Andrea Petra.
![](https://img.hvg.hu/Img/27315920-08f2-479a-bc05-0514a7db57d5/b7e3ec36-dcb4-4e2c-b868-de58584df6ba.jpg)
„A hallal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra: megtalálható benne az omega-3 zsírsav, különösen az óceáni fajtákban, ilyen például a lazac, a tonhal vagy a makréla. Az omega-3 fogyasztása jót tesz az agynak, az egészséges idegrendszeri működés pedig alapja a jó mentális egészségnek” – tette hozzá.