Cukorral nem győzzük le a téli depressziót, de ezekkel az ételekkel ellene dolgozhatunk

7 perc

2025.02.08. 19:00

„A lazac és áfonya duóval nem lehet mellélőni” Trenka Andrea Petra dietetikus szerint, akit arról kérdeztünk, milyen ételekkel befolyásolhatjuk jó irányba mentális egészségünket, és dolgozhatunk a tél végi fáradtság ellen. Milyen forrásból vegyünk magunkhoz fehérjét, és tartózkodnunk kell-e a szénhidráttól? Ráfanyalodjunk-e a fagyasztott zöldségre? Miért félreértés, hogy a gumicukortól jobb kedvünk lesz? Milyen táplálékkiegészítőkkel érdemes próbálkozni a lelki jóllét érdekében?

Nem véletlen, hogy a tél közepére esik a „blue Monday”, azaz az év legszomorúbb napja, amiről ugyan megírtuk, hogy valójában kamu, az viszont biztosan igaz, hogy a téli időszakban általánosságban nem érezzük annyira jól magunkat a bőrünkben, és kevésbé vagyunk produktívak. A sötétebb színek, a mozgás és a természetes fény hiánya, valamint a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat. A legrosszabb mégis a szezonális depresszió, aminek azonban elejét lehet venni akár a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával is. Trenka Andrea Petra dietetikus és viselkedéselemző segítségével feltérképeztük, hogyan vezet a gyomrunkon keresztül az út a saját boldogságunkhoz.

Nulladik lépés: alvás, mozgás, D-vitamin

A szakember szerint télen és nyáron is fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be a szervezetünkbe rostot, fehérjét, zsírt és nem túl sok szénhidrátot – ez az alapja a jó táplálkozásnak. De ha a mentális egészségről van szó, még mielőtt bármit elkezdenénk enni, a rendszeres mozgás és a minőségi alvás a kulcs.

„Nem kell extra dolgokra gondolni, napi egy óra séta a szabad levegőn csodákra képes, antidepresszánsokkal vetekszik a hatása” – fogalmazott. Segít, ha a mozgásra nem szenvedésként vagy a fogyás eszközeként tekintünk, hanem úgy fogjuk fel, hogy tettünk magunkért, már önmagában ez is sokat dobhat a hangulatunkon.

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket.

Télen a napfény hiánya is hatással van a hangulatunkra, ekkor különösen fontos a kipihentség. Ráadásul ha kialvatlanok vagyunk, hajlamosabbak vagyunk olyan ételeket választani – minőségben is mennyiségben is –, amelyektől rossz kedvünk lesz.

Télen érdemes odafigyelni a D-vitamin bevitelére: Magyarországon eleve sokan szenvednek D-vitamin-hiányban, így ezekben a hónapokban ajánlott étrend-kiegészítő formájában pótolni, mert az étkezéssel nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Ha mindez már adott, akkor az étkezésünkkel is támogathatjuk a mentális egészségünket. Az alapelv a következő: akkor fogjuk jól érezni magunkat, ha ideális mennyiséget eszünk, és megfelelő tápanyagokat választunk. Előfordulhat, hogy valaki sokat eszik, de rossz minőségű tápanyagokat visz be: az lesz az eredménye, hogy rosszul érzi magát.

Itt érnek össze a táplálkozási és a mentális problémák: az elhízás, a depresszió és a szorongás.

Összefüggést mutattak ki a normális alvás és a zöldség, gyümölcs fogyasztása között

Az étrend és a mozgás hatását az alvásra már sokszor vizsgálták, finn kutatók viszont fordítottak egyet, és arra voltak kíváncsiak, van-e összefüggés az alvás időtartama és a gyümölcs- és zöldségfogyasztás között.

Fehérjével és omega-3-mal a jó hangulatért

A hangulatnak kifejezetten jót tesz a fehérjefogyasztás is: azzal nagyjából nem lehet mellélőni, ha ugyanannyi gramm fehérjét eszünk, ahány kilósak vagyunk. Ezt a mennyiséget lehet még finomhangolni például az életkor és az aktivitás alapján – mondta a dietetikus. A fehérje forrása sokféle lehet, de a hangulatunknak is az a legjobb, ha minél frissebb és természetesebb alapanyagokat választunk. A felvágottnak és egy túródesszertnek is van fehérjetartalma, de jobban járunk friss baromfi- vagy marhahússal, szójaalapú fehérjékkel, halakkal – hozott példát Trenka Andrea Petra.

Trenka Andrea Petra
Lakos Gábor

„A hallal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra: megtalálható benne az omega-3 zsírsav, különösen az óceáni fajtákban, ilyen például a lazac, a tonhal vagy a makréla. Az omega-3 fogyasztása jót tesz az agynak, az egészséges idegrendszeri működés pedig alapja a jó mentális egészségnek” – tette hozzá.