Jobline.hu
Jobline.hu

Eric Bloom IT-karriertanácsadó és coach összeszedte, mi az a 11 legfontosabb tulajdonság, ami a sikeres IT-karrierhez kell.

1. Imádja a technológiát

 Egy sikeres IT-szakembernek nem kell sokat gondolkoznia, ha az állásinterjún felteszik neki a jól ismert kérdést: mi a szenvedélye? Egy jó IT-s lelkesedik a munkájáért, és ez másokra is átragad: a főnökre, a kollégákra, az ügyfelekre, sőt a pénzügy munkatársaira is. Az már csak hab a tortán, hogy ha valaki lelkesedik a munkájáért, a teljesítménye is sokkal jobb lesz. A sikeres IT-s minőségi munkát végez, és nem retten meg a kihívásoktól.

 2. Tökéletesen érti az adatáramlás lényegét

Az adatáramlás az IT-szervezet vérkeringése, aki pontosan átlátja ezt a folyamatot, azzal is tökéletesen tisztában van, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a cégnél használt szoftverek. Ráadásul aki átlátja az adatáramlást, érteni fogja a cég működését is és tudja, milyen az üzleti modellje.

 3. Tökéletesen érti az üzlet működését

Egyre erősödő trend, hogy az IT mind közelebbi kapcsolatba kerül az üzlettel, amelyet szolgál. Egy képzett informatikai igazgató esetében ma már nem elég, ha a kisujjában van a szükséges tech tudás – arrafelé haladunk, hogy inkább fordítva áll a helyzet, vagyis olyan üzletember ő, aki nagyon jól ért az IT-hez. Az üzletemberi vénával megáldott informatikai vezető nagyobb hasznára van a cégnek és folyamatosan innovatív megoldásokkal segíti a fejlődését.

Kattints és nézd meg vezető cégek IT állásajánlatait a jobline.hu-n! 

 4. Kockául is meg egyszerű, hétköznapi nyelven is meg tudja értetni magát

 A Microsoft egyik egykori mérnöke szerint minden IT-szakembernek fejlesztenie kell a kommunikációs készségét, hogy bármit el tudjon magyarázni a szakma rejtelmeibe kevésbé beavatott embereknek is, és nem utolsósorban el tudja adni magát. Bloom hasonló dolgot tanácsol. Ha egy IT-szakember nem akarja, hogy a laikusok üveges szemmel nézzenek rá, amikor szakzsargont használ – előttük ne használjon szakzsargont. A különböző technikai finomságok szaknyelvi ecsetelése helyett azt kell érthetően elmagyarázni, hogy az adott megoldások milyen üzleti előnyökkel járnak, és rögtön csillogni fog a hallgatóság szeme.

5. Egy adott területen a legjobbak közé tartozik 

A sikeres informatikus arra törekszik, hogy legyen egy kitüntetett terület, amelynek a legkiválóbb mestere. Lehet üzleti elemző, távadat-feldolgozó vagy projektmenedzser, tartozzon a legjobbak közé, és ekkor semmi nem állhat az előrelépés útjába. (Kivéve, ha valamiért nem illik a vállalati kultúrába.) 

6. Széles rálátása van a rokon területekre 

A modern technológia bonyolultsága miatt senki nem maradhat szakbarbár, aki csak a saját diszciplínáját ismeri. Például ha valaki Java-programozó, ismernie kell az adatbázis-tervezés és - működtetés fortélyait is. Egy projektmenedzser legyen tisztában a szoftverfejlesztés és - tesztelés műhelytitkaival, illetve minden olyan szakmai területtel, amellyel a munkája során találkozik.

7. Szakmai tudását készségesen megosztja másokkal 

A jó csapatjátékos többek között arról ismerszik meg, hogy szeretné, ha mások is tudnák mindazt, amit ő. Aki segít a többieknek, az fejleszti a csapatot, amivel megkönnyíti a menedzser munkáját, jelentős tekintélyt vív ki magának, lojálisabbá válnak hozzá a munkatársai, és előléptetéskor ő jut először a főnökök eszébe. Ráadásul aki bonyolult dolgokat magyaráz el másoknak, közben maga is fejlődik, mert más perspektívákból kell vizsgálnia a problémákat.

8. Imád tanulni

Jó pap holtig tanul. Ez a talán ezer éves mondás hatványozottan érvényes a fénysebességgel fejlődő informatika korában. A hardvereket és a szoftvereket folyamatosan fejlesztik, új megatrendek bukkannak elő szinte a semmiből, aztán gyorsan ki is mennek a divatból, mert jönnek a következők. A kiváló informatikus egyfolytában tanul, mert munkaeszközei állandóan megújulnak.

9. Csapatjátékos

Van egy afrikai mondás, hogy ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, de ha messzire akarsz eljutni, egy csapattal indulj el. A sikeres szakmai karrier a maratonhoz és nem a sprinteléshez hasonlítható. Ha valaki etikus csapatjátékos, hosszú távon sokkal többet tud elérni, mintha rövid távú célokat szeretne elérni különböző kis trükkökkel. Utóbbi stratégia előbb-utóbb úgyis visszaüt. Egy másik mondás szerint a barátok jönnek és mennek, az ellenségek azonban egyre csak gyűlnek.

10.  Kreatívan gondolkodik

Aki innovatív módszerekkel oldja meg a problémákat, a régi technológiát képes az új követelmények szerint használni, új megközelítési módszereket dolgoz ki, nagyon messzire tud jutni. Ilyen tehetséggel nagyon erős személyes márkát lehet építeni, és a cégnél kimeríthetetlen szakmai erőforrásnak tekintik az ilyen dolgozót.

11.  A problémákat tanulási lehetőségnek tekinti

Csodálatos dolog, ha a technológia és üzleti folyamatok úgy hasítanak, mint fregatt az erős szélben. Miközben mindenki arra törekszik, hogy ez az állapot állandósuljon, nagyszerű lehetőségek rejlenek abban is, ha problémák merülnek fel. Aki ilyenkor a helyzet magaslatán áll, és kreatívan elhárítja az anomáliákat, arra mindenki fölnéz és a cég motorjának tartja. 

Az itworld cikke alapján.Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.