Adózóna
Adózóna

Akár új vállalkozást indít, akár egy meglévőt bővítene, adódik a kérdés: miből fogja mindezt megvalósítani? A tipikus kisvállalkozásoknak, vagyis a nettó 200 millió forint éves árbevétel alattiaknak szól részletes útmutatónk.

Mielőtt bárki belevágna a konkrét finanszírozási konstrukció kiválasztásába, szakértők szerint egy sor kérdést érdemes tisztázni előtte. A teljesség igénye nélkül:

  • Gondot okoz-e, hogy a vállalkozás időben eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek?
  • Mennyire sürgősen van szükség a pénzre?
  • Mire fordítja a vállalkozás a bevont forrást?
  • Mennyiben támasztja alá az üzleti terv a finanszírozási igényt?
  • Mekkora kockázatot jelent a vállalkozás?
  • Jellemző-e szezonalitás vagy ciklikusság a vállalkozás tevékenységére?
  • Milyenek az iparági kilátások?
  • Mennyire felkészült a vállalkozás vezetése?
  • Milyen biztosítékot tud felajánlani a vállalkozás?

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, csak akkor célszerű számba venni a további lehetőségeket. A legkézenfevőbb megoldás egy banktól kérni hitelt. Különösen most, amikor a kamatok régóta nem látott mélységben vannak, vagyis egy vállalkozás a korábbinál könnyebben kigazdálkodhatja a törlesztőrészletek. Ráadásul a hitelek választéka széles, attól függően, hogy milyen célra kell a pénz, más és más kölcsönt érdemes választani. Lássuk tehát a lehetőségeket aszerint, mire kell a forrás?

1. Likviditási problémákra gyorsan: folyószámlakölcsön

Egy kisvállalkozónak például azért lehet szüksége gyorsan pénzre, mert az eladott termékek vagy szolgáltatások ellenértéke még nem folyt be, miközben a közüzemi (víz-, villany-, gáz-) számlák rendezése nem várhat, és beszállítóit sem akarja elveszíteni amiatt, hogy nem fizet nekik időben.

De nem egyszer megesik, hogy hirtelen felbukkan egy jónak tűnő üzleti lehetőség, amit vétek lenne kihagyni. Mindezekre megoldás lehet a folyószámlakölcsön, amihez nem kell tárgyi fedezet, csak bizonyos mértékű számlaforgalom és működési múlt. Ha a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok  hiánytalanul megvannak, akár egy-másfél hét alatt hozzá lehet jutni a pénzhez, amit aztán a bankfiókban, pénzautomatáknál készpénzben is felvehetünk, de bankkártyás vásárlásra is használhatjuk…

Kisvállalkozási finanszírozási útmutatónk teljes szövegét Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.

 

A Budapest Bank Üzletélénkítő Kölcsönével tárgyi fedezet nélkül juthat szabadon felhasználható kölcsönhöz vállalkozása fejlesztéséhez. A havi törlesztőrészletek ráadásul fixek, így kiadásait is jó előre megtervezheti. Bővebb információt a Budapest Bank Üzletélénkítő Kölcsönéről itt talál.

 

Az oldalon elhelyezett tartalom az Adozona.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.