Crystal Group
Crystal Group
Tetszett a cikk?

Míg az egyéni vagy vállalati szintű adóoptimalizálási praktikák a 21. század elejéig lényegében az állami és nemzetközi jogszabályok adta lehetőségek mentén alakultak, ma már inkább a jogalkotók kénytelenek az események után futni, hiszen az internet terjedésével megjelenő új, globális szolgáltatásokra egyre nehezebben alkalmazhatóak a 1800-as évek végén lefektetett közteherviselési szabályok.

Erre világít rá mindennél egyértelműbben számos infotechnológiai óriáscég – például a Google vagy az Apple – gyakorlata: a vállalatok előszeretettel mozgatják pénzüket a világ különböző pontjain lévő leányvállalataik között azzal a céllal, hogy a helyi kedvezményeket, körülményeket kihasználva bevételük minél kisebb hányadát legyenek kénytelenek befizetni valamely állam kasszájába.

A ma ismert adórendszerek alapjait a 19. század végén fektették le, lényegük pedig az, hogy a megtermelt jövedelem után a székhely szerint, azaz a fizikai jelenlét alapján kell adózni. Ám a globális piacon ténykedő, számítógépünk vagy telefonunk kijelzőjén megjelenő szolgáltatásoknál a fizikai jelenlét nem értelmezhető úgy, mint ahogy például egy autógyár esetében, amelynek a termelés helyén kell rendelkeznie valamilyen – adóköteles - vállalkozással is. Ahogy arra Nagy Szabolcs, a Crystal WorldWide jogi igazgatója felhívta a figyelmet, a nyereség, pontosabban azt befolyásoló szellemi termékekhez kapcsolódó jogok mozgatására az is ösztönzőleg hat, hogy a különböző országok adózással kapcsolatos szabályai bár hasonló elvek mentén alakulnak, ám mértékük tekintetében még az Európai Unión belül is eltérnek egymástól. A multinacionális vállalatok ebben lehetőséget látnak, és ennek eredménye, hogy a bevétel sokszor egy adóparadicsomban bejegyzett leánycégnél realizálódik.

Ennek ékes példája az az eset, amikor a Google 19,9 milliárd eurót utalt át ír bejegyzésű, de bermudai adózónak minősülő leányvállalatának 2017-ben holland cégén keresztül, így csökkentve az Egyesült Államokban és Európában fizetendő nyereség-, illetve forrásadóját. A szakértő szavai szerint dupla ír-holland szendvicsnek nevezett megoldás lényege, hogy az európai bevételek egy ír társasághoz futnak be. Innen azonban a szellemi termékekhez kapcsolódó jog ellenértékeként a bevétel nagy része egy holland céghez vándorol. A holland vállalkozás azonban korántsem a végállomás. Innen szintén jogdíjak formájában egy másik ír bejegyzésű céghez kerülnek a bevételek. Ám ez a vállalkozás végül csak egy adóparadicsomban fizet minimális adót. Erre a lehetőséget szintén a jogszabályok biztosítják, hiszen csak azon helyi bejegyzésű cégeknek kell közterhet fizetniük Írországban, amelyek igazgatósága is helyben működik. De ha a cégvezetői testület hivatalos székhelye például Bermuda – mint a Google esetében –, akkor nincs adófizetési kötelezettség.

Ezt a tranzakciót egyébiránt a Facebook, az Amazon, az Apple és még sok más vállalat alkalmazza évtizedek óta, ám várhatóan már csak 2020-ig, az Európai Unió ugyanis eddig az időpontig igyekszik bezáratni Írországgal a kiskapukat. Az Európai Bizottság ugyancsak változtatni kíván a cégek adózásának több évtizedes alapelvein és hozzá kívánja igazítani azt a 21. század kihívásaihoz egy új digitális adóztatási koncepcióval. A koncepció lényege, hogy ne csak azt nézzük, hogy hol van a cég ügyvezetése, hanem vegyük figyelembe azt is, hogy honnan származik a nyereség, hol vannak a fogyasztók. Amennyiben ezek alapján egy külföldi cégnek meghatározó digitális jelenléte van egy másik országban, akkor az ott képződött nyereség után adózzon is ebben az országban.

A fenti változásoknak fontos előzménye, hogy az Apple esetében az Európai Bizottság 2014-ben tiltott állami támogatásnak minősítette az Apple és Íroszág közötti adómegállapodásokat, ezért az Apple-nek 13 milliárd eurót kell fizetnie Írországnak. (Az Apple letétbe helyezte az összeget, amíg a jogorvoslati eljárás le nem zárul.) Ennek az ügynek az érdekessége, hogy az uniós döntés ellen nemcsak az Apple, hanem Írország is fellebbezéssel élt. A kormány ugyanis inkább azt a jogot tartaná meg, hogy speciális adókedvezmények biztosításával vonzza magához az amerikai techcégeket.

©

Nagy Szabolcs szerint egyelőre tehát csak annyit tudni biztosan, hogy óriási összegek mozgásáról van szó, illetve, hogy az egyes országoknak olykor még úgy is megéri egy-egy óriásvállalatot meggyőzni arról, oda települjön, ha nincs jelentősebb bevétel. Egy Facebook vagy Google méretű társaság jelenléte ugyanis nagyban tudja javítani az adott ország – például Írország – makrogazdasági adatait, ami az államháztartás szempontjából van olyan fontos tényező, mint az adóbevétel. Szintén fontos szempont, hogy a multik európai központjaiban több ezren dolgoznak, ezek egyszersmind az infotechnológiai fejlődés színhelyei is lehetnek.Az oldalon elhelyezett tartalom a Crystal Worldwide Zrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Crystal Group BrandChannel

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Egyszerre hoz adóügyi szigorítást és lazítást az idei év azok számára, akik nemzetközi üzleti érdekeltségekkel, illetve külföldi jövedelemmel (is) rendelkeznek: a január első napjától hatályos jogszabályváltozások összességében ugyanakkor az észszerűség, életszerűség irányába mutatnak, bizonyos esetekben pedig akár még megtakarítást is eredményezhetnek az eddigiekhez képest.

Crystal Group BrandChannel

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Miközben a legtöbb ország szigorú feltételeket szab az állampolgárság megszerzésére, világszerte bevett gyakorlat, hogy különböző – jellemzően igen nagy értékű – beruházásokért cserébe letelepedési jogosultságra, vagy épp állampolgárságra (és így útlevélre) tehetünk szert.