LG Electronics
LG Electronics
Tetszett a cikk?

Zsebre vágott okostelefonunk teljesítménye manapság már egy asztali számítógépével vetekszik. Így tényleg csak rajtunk múlik, hogy bárhol és bármikor munkára fogjuk. A mobil munkavégzéshez mutatunk néhány appot és hasznos kiegészítőket.

Egyre több munkahelyen válik lehetővé az otthoni (vagy máshonnan történő) munkavégzés. Az ezzel járó kényelemért és kötetlenségért cserébe viszont nem lehet többé kifogás megrendelőnk, partnerünk vagy főnökünk felé, hogy éppen úton vagyunk és nincs kéznél a számítógép. Bárhonnan és bármikor képesnek kell lennünk érdemben reagálni a beérkező feladatokra, problémákra. Annak érdekében, hogy ez a valóságban is így működjön, nézzük végig, hogy milyen technikai háttérre van szükségünk.

Először is nem mindegy, hogy milyen készülék lapul a zsebünkben. A vállalati környezetben használt felső-középkategóriás telefonok java már alkalmas arra, hogy teljesen kiváltsa a számítógépünket, laptopunkat. Ehhez gyakorlatilag két dolgot kell biztosítaniuk: a munkánk során használt összes dokumentumhoz való hozzáférést és azok könnyed kezelését, illetve a megfelelő idejű üzemképességet. A legstrapabíróbb akkumulátorokkal rendelkező készülékek is csődöt mondhatnak egy-egy hosszabb, folyamatos mobilhasználatot igénylő munkanap alatt. Ezért szükségünk lehet olyan kiegészítőkre, amelyek biztosítják a megfelelő energiaellátást még akkor is, ha éppen nincs lehetőségünk a telefon hagyományos feltöltésére.

Bírni kell energiával!

Ma már néhány ezer forintért vásárolhatunk olyan, kis méretű eszközöket, amelyeket egy USB-kábellel a telefonunkra csatlakoztatva biztosíthatjuk, hogy az további néhány órán keresztül üzemképes maradjon. Ilyenek a külső akkumulátorok és vésztöltők, de egyre több alternatív, környezetbarát megoldással is találkozhatunk a piacon.

Az LG G5-ös készüléke moduláris felépítésének köszönhetően lehetővé teszi, hogy akkumulátorát másodpercek alatt lecseréljük egy teljes töltésű akksira, így az USB-s vésztöltőre lehet, hogy szükségünk sem lesz. Az LG G5 továbbá az egyik első olyan telefon, amely USB C-típusú töltőt használ, amelynek hatalmas előnye, hogy bármilyen irányból bedugható a készülékbe. Nincs többé szükség rá, hogy a sötétben tapogatózva próbáljunk rájönni, hogy áll épp a kábel és hogyan kell a helyére csúsztatni.

Irodai alkalmazások telefonra

Ha a telefon energiaellátásáról már gondoskodtunk, a következő lépés, hogy azt olyan alkalmazásokkal töltsük fel, amelyek megkönnyítik a munkavégzést. Elsőként a Slacket említenénk, ezt a platformot ugyanis ma már egyre több irodában használják arra, hogy könnyen, gyorsan megbeszéljék egymás között napi teendőiket a kollégák. Tulajdonképpen egyfajta csevegőszobáról van szó, ahol létrehozhatjuk saját munkahelyünk felületét, amin belül még külön csatornákra is bonthatjuk a kommunikációt. Így külön beszélgethetnek például a pénzügyesek, a marketinges csapat, vagy épp a fejlesztők. Természetesen a Slack az összes létező okostelefonra is elérhető, így akkor sem maradunk ki az információáramlásból, ha épp nincs nálunk a laptopunk.

Hasznos lehet egy olyan projektmenedzsment-alkalmazás is, amelyben követhetjük, hogy az egyes projektek és azok részfeladatai milyen státuszban vannak. Külföldi példák között említhetjük az Asana vagy a Trello nevét, de örömhír, hogy magyar fejlesztésű alkalmazás is létezik, ráadásul az egyik legjobb a kategóriájában. Ez a Nostromo.io, amely a projektek minden szakaszához külön felületet biztosít a tervezéstől az elemzésig.

Ha sokat vagyunk távol az irodától, szükségünk lesz egy olyan felületre, amelyen keresztül nagyobb méretű fájlokat elérhetünk és mozgathatunk. A Dropbox vagy például a Box.com széles körben elterjedt megoldás erre, ráadásul, mivel a felhőben tárolja az adatokat, nem a készülékünk háttértárát használja fel. Nagyméretű fájlok küldözgetésére pedig a WeTransfert érdemes használni, illetve, még ennél is jobb megoldás a MyAirBridge, amivel – nem tévedés – akár 200 gigabyte-nyi adatot is továbbíthatunk, ingyenesen.

Nagyobb kijelző, könnyebb levélírás

Felmerül a kérdés, hogy ki akarna hosszabb, üzleti témájú leveleket, vagy épp dokumentumokat bepötyögni a telefonja érintőképernyőjén. Tény, hogy ez kényelmetlen és kevésbé praktikus megoldás, de a technológia már itt is adott: Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható, mobil billentyűzet segítségével bármelyik kávézóban, de akár egy reptér egyik padján is felállíthatjuk mobil irodánkat.

Az LG Rolly nevű billentyűzete például elegáns és praktikus megoldás – az eszköz összehajtva ugyanis kényelmesen elfér akár egy kabátzsebben vagy akár egy hátizsák oldalzsebében, kitekerve azonban csaknem teljes értékű billentyűzetet kapunk, amelyen lényegesen gyorsabban lehet gépelni. A kis eszközt ceruzaelem működteti, így nem a telefonunk akkumulátorát meríti.

A képernyő lehet még szűk keresztmetszet, hisz még a legnagyobb kijelzővel rendelkező telefonon is kényelmetlen például egy adatokkal megtömött Excel táblát megfelelően átlátni. Szerencsére ma már léteznek olyan megoldások, mint a Miracast - ami a legtöbb okostévében megtalálható szabvány - amivel vezeték nélkül kivetíthetjük a telefonunk képernyőjét egy megfelelő tévére. Ennél csak egy picivel eszközigényesebb megoldás a Google Chromecast nevű eszköze, amely akkora, mint egy USB memória-stick. Ezt a tévé egyik USB-csatlakozójába helyezve a telefon kijelzőjét pillanatok alatt odavarázsolhatjuk a tévé képernyőjére.

Mint látható, csupán egy kis leleményességre van szükség és máris az egész világ az irodánkká változtatható, ehhez pedig nem kell más, mint egy megfelelő teljesítményű okostelefon és néhány okos alkalmazás!Az oldalon elhelyezett tartalom a LG Electronics Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.