Telenor
Telenor

Sokan úgy gondolják, amint kiteszik a lábukat az országból, máris oda kell figyelniük arra, hogyan használjuk a telefonjukat. Azonban jó tudni, hogy évről-évre csökkennek a roamingdíjak, különösen az EU-n belül, és a mobilszolgáltatók is külön roaming csomagokat kínálnak az utazóknak. Így ma már nem kell lemondani külföldön sem a telefonálásról és mobilinternetezésről.

Többen üzleti utak miatt lépik át az országhatárt, de vannak, akik már most tervezgetni kezdik a nyaralást, nagy számban külföldi úti célokkal. Mindkét esetben érdemes előre végiggondolni a költségeket az utazástól a szállásig, és nem elfeledkezni a telekommunikációhoz kapcsolódó kiadásról sem. Ami ez utóbbit illeti: az úgynevezett magas forgalom limit miatt nem szállhat el a költésünk és számos applikáció is segítséget nyújt abban, hogy pontosan tudjuk mennyi adatot használtunk fel eddig a külföldi utunk során. Ezért ha telefonálunk vagy internetezünk a határokon túl, nem érhetnek kellemetlen meglepetések a következő számla készhezvételekor.

Költségek a térképen is túl

Ahogy határainkat átlépve autónkra megvesszük az adott ország autópálya-matricáját, úgy a mobiltechnológiában egy idegen országban a roaming-ot használjuk (korábbi magyarítás szerint barangolást). Ez azt jelenti, hogy amikor a telefonunk egy külföldi szolgáltató hálózatához csatlakozik, akkor az otthoni díjszabástól eltérő árakon tudunk telefonálni. A klasszikus hangkommunikációban ismert roaming fogalma mellé pedig az utóbbi években felzárkózott az adatroaming is, melynek szintén eltérő az árazása csak épp a mobilnetezés és egyéb adatmozgás megabájtjai után számolva.

Külföldi mobilhasználat esetén a  legkiszámíthatóbb megoldás, ha a szolgáltatók által kínált, külön külföldi mobilhasználatra készített csomaggal élünk, mellyel az ország határain túl is szabadon használhatjuk telefonjainkat, és a költségek miatt sem nem kell aggódni. Az egész világ négy díjzónába került besorolásba a Telenornál. Az EU-n belüli az 1. díjzóna, melynek árai a legolcsóbbak. Ha például csak szomszédolunk egyet Ausztriában és készülékünk az ottani A1 Telekom hálózatára kapcsolódik, bármilyen jóféle percdíjunk is van itthon, az Ausztrián belüli, vagy a Magyarországra indított hívásaink percenként 72,80 forintba kerülnek, a hívásfogadásért is fizetnünk kell percenként 19,10 forintot. Ha a neten böngészünk, feltöltünk a Facebook-ra egy fotót vagy az e-mailjeink ellenőrizzük a számlás Telenor ügyfeleknek megabájtonként 65,03 forintba kerül az adatroaming. Ezek az árak a hatóságok által szabályozott árak.

Felkészül, vigyázz

Szerencsére már jó ideje nem az a megoldás, hogy még jóval a határ, vagy a repülőre szállás előtt letiltjuk a készüléken a roamingot, és utazásunk idején nem indítunk és nem is fogadunk hívást, így elzárva magunkat a világtól.

Már az utazás tervezésekor megnézhetjük, hogy utazásunk célországa roaming tekintetében milyen díjzónába tartozik. Ha pedig nem szeretnénk nyugtalankodni a telefonálással és internetezéssel járó extra költségek miatt, választhatunk olyan kiegészítő szolgáltatásokat, amelyek bizonyos területekre és időszakokra fix áron meghatározott percet és adatforgalmat biztosítanak.

Telenor EU Roaming
A Telenor EU Roaming az alkalmi utazóknak, illetve EU Roaming Plus csomagja a nagyon sokat utazóknak biztosít egy havi időszakra gondtalan telefonálást és adathasználatot az Unió országaiban. Rövidebb utakhoz a szolgáltató az EU Duo Napijegy, illetve az EU Net Hetijegy különféle adatkeretekre szóló változatát érdemes használni, amelyek akár egy SMS-sel megrendelhetők. Ha pedig az EU-n kívülre utaznánk, a Világ Net Napi- és Hetijegyek jelenthetnek könnyítést.

Hamarosan még jobb lesz

A fenti lehetőségeken túl még jó hír, hogy az Európai Unió területén 2017. június 15-től teljesen megszűnnek a roamingdíjak, ráadásul ennek egy kis "előszelét" már idén április 30-tól érezhetjük, amikor a maiaknál kedvezményesebb barangolási díjszabás lép életbe az EU-n belül. Ezért már késő tavasszal is érdemes újra megnézni a környező országokban várható díjtételeket, jövő nyár közepétől pedig már a hazai tarifánk feltételeivel telefonálhatunk és internetezhetünk az 1-es zóna országaiban. Innentől csak egyetlen szigorítás lehetséges: az úgynevezett "méltányos használati szabályzat" értelmében a szolgáltatók figyelnek majd arra, hogy a roamingdíjak eltörlésével senki ne éljen vissza országok közötti trükközések formájában, de ez az utazókat, nyaralókat, üzleti megbeszélésekre látogatókat semmilyen szinten nem érinti majd.Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei