Telenor
Telenor

Sokan úgy gondolják, amint kiteszik a lábukat az országból, máris oda kell figyelniük arra, hogyan használjuk a telefonjukat. Azonban jó tudni, hogy évről-évre csökkennek a roamingdíjak, különösen az EU-n belül, és a mobilszolgáltatók is külön roaming csomagokat kínálnak az utazóknak. Így ma már nem kell lemondani külföldön sem a telefonálásról és mobilinternetezésről.

Többen üzleti utak miatt lépik át az országhatárt, de vannak, akik már most tervezgetni kezdik a nyaralást, nagy számban külföldi úti célokkal. Mindkét esetben érdemes előre végiggondolni a költségeket az utazástól a szállásig, és nem elfeledkezni a telekommunikációhoz kapcsolódó kiadásról sem. Ami ez utóbbit illeti: az úgynevezett magas forgalom limit miatt nem szállhat el a költésünk és számos applikáció is segítséget nyújt abban, hogy pontosan tudjuk mennyi adatot használtunk fel eddig a külföldi utunk során. Ezért ha telefonálunk vagy internetezünk a határokon túl, nem érhetnek kellemetlen meglepetések a következő számla készhezvételekor.

Költségek a térképen is túl

Ahogy határainkat átlépve autónkra megvesszük az adott ország autópálya-matricáját, úgy a mobiltechnológiában egy idegen országban a roaming-ot használjuk (korábbi magyarítás szerint barangolást). Ez azt jelenti, hogy amikor a telefonunk egy külföldi szolgáltató hálózatához csatlakozik, akkor az otthoni díjszabástól eltérő árakon tudunk telefonálni. A klasszikus hangkommunikációban ismert roaming fogalma mellé pedig az utóbbi években felzárkózott az adatroaming is, melynek szintén eltérő az árazása csak épp a mobilnetezés és egyéb adatmozgás megabájtjai után számolva.

Külföldi mobilhasználat esetén a  legkiszámíthatóbb megoldás, ha a szolgáltatók által kínált, külön külföldi mobilhasználatra készített csomaggal élünk, mellyel az ország határain túl is szabadon használhatjuk telefonjainkat, és a költségek miatt sem nem kell aggódni. Az egész világ négy díjzónába került besorolásba a Telenornál. Az EU-n belüli az 1. díjzóna, melynek árai a legolcsóbbak. Ha például csak szomszédolunk egyet Ausztriában és készülékünk az ottani A1 Telekom hálózatára kapcsolódik, bármilyen jóféle percdíjunk is van itthon, az Ausztrián belüli, vagy a Magyarországra indított hívásaink percenként 72,80 forintba kerülnek, a hívásfogadásért is fizetnünk kell percenként 19,10 forintot. Ha a neten böngészünk, feltöltünk a Facebook-ra egy fotót vagy az e-mailjeink ellenőrizzük a számlás Telenor ügyfeleknek megabájtonként 65,03 forintba kerül az adatroaming. Ezek az árak a hatóságok által szabályozott árak.

Felkészül, vigyázz

Szerencsére már jó ideje nem az a megoldás, hogy még jóval a határ, vagy a repülőre szállás előtt letiltjuk a készüléken a roamingot, és utazásunk idején nem indítunk és nem is fogadunk hívást, így elzárva magunkat a világtól.

Már az utazás tervezésekor megnézhetjük, hogy utazásunk célországa roaming tekintetében milyen díjzónába tartozik. Ha pedig nem szeretnénk nyugtalankodni a telefonálással és internetezéssel járó extra költségek miatt, választhatunk olyan kiegészítő szolgáltatásokat, amelyek bizonyos területekre és időszakokra fix áron meghatározott percet és adatforgalmat biztosítanak.

Telenor EU Roaming
A Telenor EU Roaming az alkalmi utazóknak, illetve EU Roaming Plus csomagja a nagyon sokat utazóknak biztosít egy havi időszakra gondtalan telefonálást és adathasználatot az Unió országaiban. Rövidebb utakhoz a szolgáltató az EU Duo Napijegy, illetve az EU Net Hetijegy különféle adatkeretekre szóló változatát érdemes használni, amelyek akár egy SMS-sel megrendelhetők. Ha pedig az EU-n kívülre utaznánk, a Világ Net Napi- és Hetijegyek jelenthetnek könnyítést.

Hamarosan még jobb lesz

A fenti lehetőségeken túl még jó hír, hogy az Európai Unió területén 2017. június 15-től teljesen megszűnnek a roamingdíjak, ráadásul ennek egy kis "előszelét" már idén április 30-tól érezhetjük, amikor a maiaknál kedvezményesebb barangolási díjszabás lép életbe az EU-n belül. Ezért már késő tavasszal is érdemes újra megnézni a környező országokban várható díjtételeket, jövő nyár közepétől pedig már a hazai tarifánk feltételeivel telefonálhatunk és internetezhetünk az 1-es zóna országaiban. Innentől csak egyetlen szigorítás lehetséges: az úgynevezett "méltányos használati szabályzat" értelmében a szolgáltatók figyelnek majd arra, hogy a roamingdíjak eltörlésével senki ne éljen vissza országok közötti trükközések formájában, de ez az utazókat, nyaralókat, üzleti megbeszélésekre látogatókat semmilyen szinten nem érinti majd.Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín