Telekom
Telekom
Tetszett a cikk?

Magyarországé a világ harmadik leggyorsabb mobilinternethálózata átlagosan másodpercenként 42 megabittel. Ehhez képest a most fejlesztett 5G hálózat 1 gigabájtot tud majd, ugyanennyi idő alatt. A szinte hihetetlen sebességű új technológiáról, annak felhasználási módjairól Dr. Kim Larsennel, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Minden új típusú hálózat gyorsabb volt az előzőnél, ez a fejlődés természetes velejárója. Az 5G azonban olyan ugrás lesz, mely az egész gazdaságot, a mindennapi életünket megváltoztathatja. Átalakíthatja az orvoslást, ugyanis egy doktornak már nem kell a helyszínen lennie egy műtéthez: az adatátvitel megfelelő lesz ahhoz, hogy a világ bármely pontjáról biztonsággal és valós időben műtétet hajtson végre. A kutatók jelenleg úgy számolnak, hogy az önvezető autók 10 év múlva kerülnek fogalomba, ebben az áttörésben pedig az 5G-nek komoly szerepe lesz.

Gyors. Nagyon gyors

„Jól emlékszem, amikor először használtam a 3G-s hálózatot” – meséli Dr. Kim Larsen. „Egészen fantasztikus volt az élmény, a gyorsaság. Azóta megjelent már a 4G is, és már most az 5G-ről beszélünk.” Amikor a net gyorsaságáról beszélünk, a legtöbb embernek a filmletöltés, vagy az online játékok jutnak észébe. De az új hálózatot nemcsak a geek generációnak fejlesztik. Igaz, ezzel a sebességgel valóban néhány másodperc alatt leszedhető egy HD felbontású film, de igazából erre nem is lesz szükség: a streamelt oldalakon is ugyanilyen minőségben lehet majd nézni. Egy átlagos weboldal (2,2 Mb) 30-szor gyorsabban tölt majd be. Az 5G minimum 1, maximum 10 gigabites sebessége hihetetlen, főleg, ha összehasonlítjuk az unió jelenleg érvényben lévő törekvésével: a közösség célja, hogy 2020-ig minden háztartásnak legalább 30 Mb/s-os lefedettsége legyen. Ez gyakorlatilag akkora különbség az 5G-hez képest, mintha most, 2017-ben a betárcsázós internetért epekednénk.

Kim Larsen

Hologram meetingek

De térjünk is át az „egyszerű felhasználói” szempontokról az üzletiekre. Olyan ultra felbontású meetingeket tarthatunk ezzel a sebességgel, melynél nincs késő hang, megakadó kép. Sőt, a mérnökök már a virtuális vagy hologramtalálkozókról is elkezdtek suttogni. Emlékszünk a sokak által bírált Csillagok háborúja első részére, a Baljós árnyakra? Az egyik jelenetben a Jedi tanács Anakin Skywalkert vizsgálja és néhány tanácstag csak hologramként van jelen? Na, az a jelenet megvalósulhat, egyelőre talán mindenféle idegen faj nélkül, de kollégákkal mindenképpen.  „A világon bárhol, legyünk Budapesten vagy a Time Squaren, tökéletes biztonsággal és sebeséggel használhatjuk a hálózatot, 10-szer gyorsabban, mint most a leggyorsabb hálózaton. Ez pedig minden generáció célja: hogy a meglévő sebességet még tovább fejlessze, hogy a felhasználók még nagyobb élményt kapjanak” – mondja Kim Larsen. Erre a sebességre a mobilgyártóknak is fel kell készülniük. Egy átlagos 16 gigabájtos memória néhány perc alatt megtelik, ezért valószínűleg a felhő alapú tárolás biztosan még jobban előtérbe kerül. „Tudni kell azonban, hogy az 5G több, mint egy gyors hálózat a mobiltelefonunkon.”

Szinte azonnali reakció

Az említett 1 Gb/s sebesség mellett az 5G nagy áttörése a késleltetés csökkentése. A tegnap elindított berlini Telekom teszthálózat „még csak” 3 milliszekundumra képes, de a cél az 1 milliszekundumos késleltetés (ezt a határt célozták meg, pedig a 10 milliszekundum kivitelezésben jóval olcsóbb lenne). Reméljük, hogy a Zalaegerszegen tesztelt hálózat már erre is képes lesz, ugyanis a Telekom itt Magyarországon is kísérletezni fog az új hálózattal. Ez 50-szer gyorsabb a jelenleginél, és 10-szer az emberi látás-észlelésnél, azaz tízszer gyorsabban reagál, mint amire a szemünkkel képesek vagyunk. „Mondhatnánk erre, hogy ez már felesleges. De gondoljunk bele, hogy a gép-gép közötti kommunikációnál ez milyen fontos lesz, vagy például az önvezető autókban” mondja Kim Larsen. A jelenleg elérhető késleltetéssel egy autó másfél métert halad, mire reagál egy váratlan helyzetre. Az 5G-vel ez néhány centiméterre csökken. Nagy áttörést hozhat az egészségügy területén is. Ahogy már említettük gyakorlatilag élőben lehet egy robotkarral műteni bárhonnan, miközben a hálózati megbízhatóság 99,999 százalék. Ez a szám pedig szintén egy komoly innováció. Az „elment a netem” kifejezés szinte értelmét veszti ilyen megbízhatóság mellett.

Jó rendben. De mikor?

Mint írtuk, a Deutsche Telekom Európa első élő 5G kapcsolatát élesítette néhány nappal ezelőtt Berlinben. Az öreg kontinens startup fővárosában azonban egy szabványosítás előtti 5G kapcsolat jött létre, a technológia a felhasználók számára előreláthatólag 2020-ban lesz elérhető. Most óriási versenyfutás van a hálózatfejlesztők és az ehhez szükséges eszközök gyártói között. Kim egyenesen úgy fogalmaz, hogy egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy végül mire lesz képes az 5G. Néhány év múlva kiderül!

Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Az önkormányzatokra tolja a döntést a kormány az airbnb-s lakáskiadásról

Az önkormányzatokra tolja a döntést a kormány az airbnb-s lakáskiadásról

Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Hónapok óta nem kapnak fizetést, tüntetnek a vásárosnaményi ruhagyárnál

Hónapok óta nem kapnak fizetést, tüntetnek a vásárosnaményi ruhagyárnál