Samsung
Samsung

Karácsony táján egyre többször kell szembenéznünk a tekeredő, összegubancolódott vezetékek problémájával. Legyen szó bármilyen okostévéről, kábelmodemről vagy a legtisztább, mozis hangzást biztosító hangrendszerről, a következő tippekkel biztosan kordában fogja tudni tartani az elszabadult kábelrengeteget.

Hiába a trendi designlakás a legdivatosabb stílus szerint berendezve, ha az összképbe belerondítanak az íróasztal vagy a tévéállvány környékén őserdei indák módjára kanyargó kábelek. Amellett, hogy a kígyóként tekergő drótok nem túl esztétikusak, még balesetveszélyesek is lehetnek, hiszen remekül meg lehet bennük botlani. Annak sem kell sokat magyarázni, hogy milyen veszélyforrást jelenthet a rengeteg kábel, akinél kisgyerek, illetve kíváncsi természetű kutya vagy macska van a háznál. Lássuk, mi kell hozzá, hogy kábelmentesítsük a lakást.

1. Használjon Bluetooth-eszközöket!

Számítógépünk perifériáit – billentyűzet, egér – könnyen lecserélhetjük, ma már nem is jelent különösebb extra kiadást, ha a vezeték nélküli változatot választjuk a hagyományos helyett. De újabb nagy csokor kábelt száműzhetünk a lakásból, ha a hangszórókat is Bluetooth-kapcsolattal szerelt eszközökre cseréljük. Ma már minden méretben kaphatóak efféle hangfalak, a teniszlabda méretű apróságoktól a falbontásra is alkalmas óriásokig. Ezek további előnye, hogy még a kanapéról sem kell felállni, ha a telefonunkról vagy a számítógépünkről szeretnénk lejátszani kedvenc zenéinket.

2. Regulázza meg a kábeleket!

Bizonyos vezetékeket – jellemzően az áramellátásért felelős kábeleket – egyelőre sajnos még nem tudunk kiiktatni az életünkből, viszont a káoszt idéző hangulatot úgy is kivédhetjük, ha „rövid pórázon” tartjuk ezeket. Vagyis, a precíz informatikusok kedvenc műfajához, a kábelrendezéshez folyamodunk. A legjobb ebben, hogy néhány filléres apróságra van csupán szükségünk, na meg egy jó adag türelemre, hogy egyszer nekiüljünk, és kibogozzuk az ördögszekérre emlékeztető kábelcsomókat.

Műanyag gyorsbilinccsel, vagy az irodákból ismerős, erős, fekete iratrögzítő kapcsokkal pedáns kötegekké rendezhetjük a rakoncátlan drótokat. Utóbbi kapcsokat arra is használhatjuk, hogy a kábelek végét ne kelljen soha az asztal alatt keresgélni, a kapcsok fém füleibe ugyanis kiválóan beakaszthatjuk a drótvégeket. De ha például egy szekrény polcai között kell elvezetnünk egy kábelt, az irodai kapcsok akkor is jó szolgálatot tehetnek, segítségükkel diszkréten szabályozhatjuk, hogy melyik vezeték merre haladjon.

wired.com

3. Tüntesse el szem elől!

Egy kevés energiát igényel, de garantáltan megtérül, ha a kábeleknek olyan vájatokat alakítunk ki, amelyeken keresztül láthatatlanul hálózhatjuk be a lakás stratégiailag fontos pontjait. Erre persze akkor van a legtöbb esélyünk, ha épp új lakásba költözünk, vagy nekiállunk egy komolyabb felújításnak. Ha ezzel már elkéstünk, akkor sincs semmi veszve, a barkácsáruházakban ugyanis viszonylag olcsón beszerezhetünk tetszőleges hosszúságú kábelvályúkat, amelyek szolidan eltakarják a tekergő vezetékeket, és letisztult, rendezett megjelenést biztosítanak a lakásnak.

Előfordulhat, hogy a házban komolyabb kábelezésre lenne szükség, mert például a wifi jelszintje a nappaliban még rendben van, az emeleti hálószobában viszont már gyengécske. A jó hír, hogy viszonylag kedvező áron beszerezhetünk olyan wifi jelerősítő eszközt, aminek csupán egy szabad konnektort kell találnunk, és könnyedén beszórhatjuk vele az egész házat. A barkácsolás rajongói akár saját jelerősítőjüket is elkészíthetik egy chipses doboz, pár csatlakozó és némi drót segítségével.

4. Felejtse el a vonalas telefont!

Lássuk be, hogy a vonalas telefon egy letűnt korból itt maradt relikvia, legalábbis ami a háztartást illeti. Elvégre mindenkit a mobilján keresünk, illetve chaten, Viberen vagy valamilyen más online csatornán. Persze, van néhány ismerős, akit ingyen hívhatunk vonalas készüléken, de napjainkban, amikor az okostelefonunkról is bármikor indíthatunk ingyenes hang- vagy akár videohívást, tényleg felesleges még pluszban költeni a vonalas telefonra. Arról nem beszélve, hogy ahhoz biztosan tartozik legalább egy, hordozható készülék esetén pedig két kábel. Mondjuk le az előfizetést, és máris kevesebb vezetéket kell kerülgetnünk.

5. Válasszon okos eszközöket!

Amikor azt mondjuk okos, elsősorban az okos tervezésre gondolunk. Ilyen például a Samsung One Connect Box nevű kiegészítője, amely ideális társa a Samsung QLED okostévéknek. Amellett, hogy meghosszabbítja a tévé élettartamát – megkönnyítve a szoftverfrissítést –, a One Connect Box hátoldalán egy helyen találjuk meg az összes csatlakozót, a HDMI-től a szinte láthatatlan optikai kábelen át az RGB kimenetig. Így nem kell tornászmutatványokat előadni és gömbcsuklót szerelni a könyökünk helyére, hogy hozzáférjünk az összes csatlakozóhoz, hanem szépen sorban, egyetlen helyre bepattinthatunk mindent. Emellett plusz okosság a One Remote Control, hogy minden csatlakoztatott eszközödet egyetlen távirányítóval irányíthasd.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Samsung megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor