szerző:
Számlázz.hu
Tetszett a cikk?

Az új év új szabályokat hozott a kisvállalkozók tételes adójában (kata). Az alábbi teszt kitöltésével most felmérheti, tisztában van-e a 2019. január 1-jétől hatályos újdonságokkal.

Van már segítség azoknak a katásoknak, akik nem tudják vagy akarják figyelemmel kísérni a vállalkozásuk adózására vonatkozó változásokat, de nem szeretnék, hogy az esetleges késlekedés miatt hátrány érje őket. A tavaly december közepétől elérhető autokata a kisvállalkozásokat érintő változásokra is figyelmeztet ­– közölte a szolgáltatást elindító Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője, Stygár László. Ugyanakkor olyan praktikus kérdésekben is azonnali eligazodást nyújt, mint például, hogy ha valaki 2018. december 30-án számlázott, de az ellenérték csak 2019. január 2-án érkezett be, akkor melyik üzleti évének az alanyi adómentes kerete csökken (a megoldás: azé az évéé, amelyikben befolyt a pénz, ez esetben tehát a 2019-esé).
De az autokata segítségével egy adóbevallást könyvelő nélkül is, lépésről lépésre el lehet készíteni, így azt már csak az Általános Nyomtatványkitöltő Programba (ÁNYK) kell feltölteni. Igaz, a könyvelők szakértelme, támogatása, tanácsai továbbra is nélkülözhetetlenek a katás vállalkozók számára is ­– figyelmeztet Stygár László. Akinek tájékoztatása szerint az autokata szolgáltatás iránti érdeklődés már az első héten felülmúlta a várakozásaikat. Ez év elejétől, az éles üzem indulásától folyamatosan bővül az elérhető szolgáltatások köre, amiért többek között a fejlesztésbe a könyvelői szaktudást is hozó Riport Applications felel. “A Számlázz.hu egy nyitott ökoszisztéma, ami azt jelenti, hogy ha valakinek van olyan vállalkozóknak szóló digitális szolgáltatása, amely a megítélése szerint integrálható ebbe, akkor felveheti velünk a kapcsolatot” – tette hozzá Stygár László.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Számlázz.hu megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

BrandLab BrandChannel

Így válhat a jövő könyvelőjévé!

Csak úgy kapkodják a fejüket a könyvelők az elmúlt években szélsebesen hódító digitalizáció láttán. Mi lesz a dolguk a jövőben, mire jut majd több idejük, hogyan tarthatnak lépést a változásokkal, tudnak-e majd egyszerűen és gyorsan informálódni, naprakészek, – és ahogy eddig is – nélkülözhetetlenek lenni? Mutatjuk a lehetséges válaszokat.

Számlázz.hu

Könnyebb a katát táncba vinni

A statisztikákat látva nem nagy érvágás, hogy ettől az évtől már senki nem választhatja az egyszerűsített vállalkozói adót (eva). Az utóbbi esztendőkben ugyanis már egyre több evás váltott a kedvezőbbnek számító kisadózók tételes adójára (kata), illetve a kisvállalati adóra (kiva). Ráadásul, mostantól még egyszerűbb lesz a katások dolga...

Számlázz.hu

PSD2, PISP, AISP? Fintech szótár kkv-knak

PSD2 – a GDPR mellett ez is gyakran elhangzó rövidítés manapság, ami jelentősen megváltoztathatja a vállalkozások életét. De miért is? Mert ennek révén olyan lehetőségekhez juthatnak a cégek, melyekkel hatékonyabbá tehetik a működésüket, ezáltal pedig versenyképesebbé válhatnak.

Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők

Itt vannak az árak: ennyibe kerülnek majd a PS5-ös játékok és kiegészítők

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával