Tízezren szerződtek át a MÁV ÁBE biztosítótól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közel tízezer olyan, a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) biztosítottról tud, aki rátalált új gépjármű-felelősségbiztosítójára, a biztosítási alkuszok mintegy 25 ezer átszerződöttről beszélnek.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: a felügyelet összesítést kért a biztosítóktól az átszerződött ügyfelekről. Ennek alapján a tízezer átszerződött ügyfél azokat jelenti, akiknek augusztus 4-én estig biztosítási ajánlatuk beérkezett a biztosítókhoz. 

Ehhez képest nagyságrenddel nagyobb azok száma, akik kezdeményezték közvetítőkön keresztül az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (kgfb) megkötését. "A két munkanap eredménye alapján azt láthatjuk, hogy az ügyfelek komolyan veszik az átszerződés lehetőségét" - mondta Binder István. Hangsúlyozta, hogy a MÁV ÁBE gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleinek augusztus 15-én éjfélig van érvényes biztosításuk, addig áll kockázatban a MÁV ÁBE az általuk okozott károkért, természetesen eszközeinek erejéig - tette hozzá a szóvivő. 

 Binder István elmondta: a felügyelet és az egyesület mindent megtesz azért, hogy a MÁV ÁBE-nél biztosítással rendelkezők minél teljesebb körű tájékoztatást kapjanak az elkövetkező napokban újabb információs csatornákat is igénybe vesznek majd tájékoztatásukra. A PSZÁF kezdeményezte a felügyeleti biztosoknál, hogy a MÁV ÁBE biztosító ügyfélszolgálati irodái meghosszabbított nyitva tartással működjenek. Hangsúlyozta azt is, hogy miután a MÁV ÁBE-nél kötelező felelősségbiztosítással rendelkezők száma mintegy 195 ezer, célszerű az átszerződést mihamarabb elkezdeni, mert az utolsó napokon könnyen előfordulhat, hogy torlódás lesz az ügyintézésben. 

Elmondta, az átszerződéskor az ügyfeleknek elég  az új biztosítónál egy igazolást bemutatni arról, hogy befizették az aktuálisan esedékes díjat a MÁV ÁBE-nél, amit csekkel vagy átutalási igazolással tehetnek meg. Természetesen ha megkapták a MÁV ÁBE-tól kártörténeti igazolásukat, akkor azt is célszerű bemutatni az új biztosítónál - tette hozzá. 

A megszűnő MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) ügyfelei közül már mintegy 25 ezren kötötték meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat a két legnagyobb független biztosítási alkusz, a netrisk.hu és a biztositas.hu portálján.
 
Haraszti Zsolt, a netrisk.hu ügyvezető igazgatója elmondta: arra számít, hogy hamarosan megkötik a 20 ezredik átlépő biztosítását. A már megkötött szerződésekről annyit árult el, hogy azok a 7 legnagyobb biztosítótársaság között egyenlően oszlanak meg. 

A biztositas.hu több mint 4 ezer új szerződéskötést bonyolított le eddig - közölte Rácz István, a társaság ügyvezetője. A portálon a 14 kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló biztosítótársaság között 6 jelentősebb szervezet van, a K and H Biztosító az új szerződések 22,5 százalékát, a Közlekedési Biztosító Egyesület, a KöBE 21 százalékát, a Genertel 19 százalékát, az Aegon 16,5 százalékát, illetve az Allianz és az Union, egyaránt 7-7 százalékát tudhatja magáénak. Rácz István érdekesnek nevezte, hogy a MÁV ÁBE volt ügyfeleinek több mint ötöde ismét egy egyesületnek - a listán egyedüliként - a KöBE-nek szavazott bizalmat. 
 
A nagy biztosítótársaságok - néhány kivételtől eltekintve - még nem közöltek statisztikákat az átszerződésekről. A KöBe az átszerződési időszak kezdete, 2008. július 31. óta összesen mintegy 2 000 új ügyfelet szerzett a MÁV ÁBE biztosítottjai közül - közölte Nógrádi Jutka, az egyesület sajtófőnöke. Maják Viktor, az Union Biztosító sajtófőnöke annyit árult el, hogy elsősorban a budapesti irodáikban volt élénk az érdeklődés, közvetlenül az Union Biztosítónál pedig több száz kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átkötését bonyolítottak le eddig. 

A biztosítóváltás 150-160 ezer magán-gépjárműtulajdonost, összesen mintegy 200 ezer szerződést érint. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008. július 31-én jelentette be, hogy 2008. augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonásával augusztus 16-án nulla órától szűnik meg a MÁV ÁBE biztosítónál lévő autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. 
 
A biztosítottaknak az új szerződés megkötéséhez nem kell felkeresniük a MÁV ÁBE irodáját, csak az új biztosítót. A jogszabályok értelmében ezúttal egyik biztosító sem hirdethet új díjakat, a váltásokat a 2008. évre meghirdetett tarifák alapján kell végrehajtani.