szerző:
Demeter Péter

A németeknek limousine, az angoloknak sedan, mi meg büszkék lehetünk rá, mert mi gyártjuk. Kipróbáltuk az első teljesen győri Audit, az A3 limuzint.

Abban a ligában lépett pályára az Audi egy kis prémiumlimuzinnal, amelyből éppen Európában nem fogunk rengeteget látni. A klasszikus „rajzolj egy autót”, három dobozbol álló, külön csomagtartós forma ebben a szegmensben annyira távol van már a nyugati emberek stílusától, hogy az eladások néhány százalékát adták tavaly a kontinens fejlettebbik felén. Nem így Kínában és az Egyesült Államokban. Ott pont ezt a vonalat szeretik és az ötajtós csapott hátú formát nem csípik annyira. És hát hol viszik manapság a kocsikat milliószámra?

©

Az A3 limuzin a néhai Audi 80-as örököse hivatalosan, még akkor is, ha a jelenlegi kompaktból származik. A kockaforma, elkülönült csomagtartójú Audi 80-as méretével egyezik meg. Bármilyen furcsa, ez a kicsi szedán az egykoron középkategóriás kocsinak a méreteivel azonos. Ennyit nőttek a kocsik húsz év alatt, lényegében minden osztály ugrott egy lépcsőt.

A kocsiól már írtunk sokszor, láttuk gyártás közben is. Kipróbálni viszont, ami szintén nem gyakori, a Magyarországra hozott nemzetközi sajtóbemutató alkalmával lehetett először.

A sima A3-as ötajtós változatától, a Sportbacktől – amelyet vegyünk úgymond referenciának a limuzinnál – hosszúságban 14,6 centiméter előnye van (4,465 méter). Mindez leginkább a csomagtartóban nyilvánul meg persze, amely 425 literes. Ezzel a kocsi nem lesz kategóriabajnok csomagterét tekintve, de kényelmesen pakolható. A hátsó rész szerencsére nem annyira kupé formájú, hogy gyötrelem legyen beülni és ott tartózkodni. 180 centis magassággal el lehet lenni hosszabb időn keresztül is, de úgysem négy felnőttből álló családok autója lesz majd az A3 limuzin.  

A lényeg sokkal inkább, hogy az A3 limuzinban nem kell lemondani semmiféle prémiumérzetről. Kétségtelen, egészen puritánnak hat a műszerfal a teljesen egynemű anyagokkal, de azok az egynemű anyagok tökéletes minőségűek. A kicsi limuzinban is ugyanúgy bújik elő a műszerfalból a 7 colos kijelző, amelynek borítása ráadásul titán, mint a huszonmilliókat kóstáló testvérekében. A navigáció az MMI rajzfelismerős konzol révén az egyik legjobb a mai autók között. A navigáció osztottan megjelenő képén megjelenő egyértelműsítő ábrák kitűnőek. Az ülések, a gombok, a klíma, a műszerek az illesztések nincs szégyellni való kompromisszum.

©

A jelenlegi motorválasztékból kettőt sikerült tesztelni, az egyik egy dízel 1,6-os TDI 105 lóerővel 250 Nm-es nyomatékkal és kézi váltóval, nem szaggatja szét az aszfaltot, lényegében ezt tekinthetjük a belépő modellnek. A kocsihoz különben csak közvetlen befecskendezéses turbómotorok járnak, tehát „budget” változattal nem jelentkezik a gyártó.

A másik kipróbált változat az 1,4-es TFSI a VW-konszern egyik legmodernebb motorjával az úgynevezett hengerlekapcsolós technológiával is rendelkezik az takarékosabb autózást segítve. A COD (cylinder on demand) révén, bizonyos kiegyensúlyozott fordulatszám-jellemzők mellett a motorban két henger lekapcsol, hogy két hengerrel ekkor nagyobb hatékonysággal dolgozzon.

A 140 lóerős motor 250 Nm-es nyomatékú, érdekes abban a tekintetben is, hogy ez az érték megegyezik az 1,8 literes TFSI változatéval, amelynek a teljesítménye persze nagyobb, 180 lóerő. Mindenesetre az 1,4-es motor tökéletes, sőt az igazán felszerelt DSG-s, kormányon lévő füles váltóval igazi élményautózásra képes az A3 limuzin.

Persze az ingolstadti német rendszámmal rohangáló autós újságírók többsége tudja mennyivel szabadna menni a hazai autópályákon, de kétségtelen, hogy a napokban elég sok ilyen autó fog 150 felett is próbálkozni. Mivel az 1,4-esek végsebessége is 200 felett van, ha sietni kell, akkor sem lesz gond. A kocsiban hátul ülve, 170 km/h felett kétségtelenül már rendes a szélzaj, és a kerekek zaja is erős.

©

Ami az újdonság árait illeti: a belépő 1,4 literes benzines TFSI motoros autó, 122 lóerővel, 6,326 millió forintról indul, automata váltóval 6,99 millió. A később quattro meghajtással is kapható 1,8-as TFSI 180 lóerős változatban elsőkerékhajtással 7,678 millió manuális váltóval, míg automatával 8,345 millió. A dízeles paletta legkisebbje az 1,6 literes TDI 105 lóerős motorral 6,83 és 7,52 millió forint váltótól függően. A legerősebb dízel a 2,0 literes TDI 184 lóerős változatban 8,37 milliós árral manuális váltóval, míg az Audi S tronicjával 9,04 millió. A hamarosan érkező S3 2.0 TFSI quattro pedig 300 lóerős motorral jelenleg még beárazás alatt van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát