szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ritkánál is ritkább magyar autóbusz sokáig eltűntnek volt nyilvánítva, most azonban életjelet adott magáról.

Az Ikarusnál 1988-ban készült egy a maga nemében mindenképpen különleges, duplacsuklós autóbusz. Az igen hosszú Ikarus 293-at a budapesti és pécsi forgalomban is tesztelték, de végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A többek közt túl gyenge motorja miatt is kritizált típusból végül nem is készült több példány.

Az egyetlen Ikarus 293-ast 1992-ben a saját kerekein gördülve kivezették Iránba, és az enyhén módosított, erősebb motorral szerelt autóbusz 2008-ig volt ott használatban. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a nyolckerekű különleges járművet szétvágták, megsemmisítették, de most felbukkant róla néhány friss felvétel.

Az Iho.hu szerint egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan lehetne hazahozni és felújítani a különleges Ikarust, mint ahogy azt sem tudni, hogy egyáltalán megválnának-e tőle Teheránban. A portál arról is beszámol, hogy a jelenleg aktuális szabályozás értelmében az Ikarus 293 Magyarországon nem közlekedhetne a forgalomban, ahhoz ugyanis túl nagy méretű.

Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt a BKV egy Ikarus 293 replika építésébe kezdett volna, de végül ezt az ötletet elvetették.

(Nyitókép: Instagram / iran_classic_bus_truck).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!