szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Berlint már elárasztották a régi NDK kismotor által ihletett trendi új elektromos robogók. Körbefotóztuk a régi-új Schwalbét.

A Simson Schwalbe a szocialista blokk egyik legnépszerűbb kismotorja volt, amelyből 1964 és 1986 között több mint 1 millió példány készült.
©

Az 50 köbcentiméteres motorral szerelt, KR51 típusjelzésű robogóval manapság egyre ritkábban találkozni a hazai utakon, a német fővárosban azonban mostanság újra támadnak a Schwalbék (magyarul: Fecskék). Vagy legalábbis az annak látszó motorok.

©

Történt ugyanis, hogy egy müncheni cég új életet lehelt a márkába, így mostanság ismét forgalomba kerülnek vadonatúj Schwalbék. Ezekből azonban már hiányzik a kétütemű benzinmotor, melynek helyét egy 4 kW teljesítményű 48 V-os Bosch villanymotor vette át.

©

A 2,4 kWh kapacitású akkumulátor 63 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé, két ilyen telep használatával pedig megduplázható a hatótáv. Normál töltővel 4,5 óra egy teljes töltés, ami gyorstöltővel akár 1 órára is csökkenthető.

©

A 120 kilogramm tömegű és 5 000 eurós (1,65 millió forint) alapárú Schwalbe maximum 45 km/h tempóra képes, de létezik belőle egy 8 kW teljesítményű változat is, melynek gyorsulása csak 90 km/h-nál szakad vége.

©

Az elöl-hátul tárcsafékes, illetve rekuperációra is képes motor opcionálisan blokkolásgátlóval is rendelhető, világítása teljesen LED-alapú.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Újabb villamosfelújítás kezdődik Budapesten, most nem a 4-6-os vonalon

Újabb villamosfelújítás kezdődik Budapesten, most nem a 4-6-os vonalon