szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre mutatják be, 200 kilométer hatótávú lesz egy feltöltéssel.

A Zetta – aminek teljes neve „Zero Emission Terra Transport Asset” – egy mikroautó, egyben az első orosz elektromos kocsi, ami hamarosan megkaphatja a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket – írja az intellinews.com angol nyelvű orosz üzleti lap.

A kocsi ára a várakozások szerint 6300 euró körül alakulhat majd, ami jelenleg 2 millió forint körüli összeget jelent. Ha ez igaz, és mellétennénk még a 1,5 millió forintos magyar állami támogatást, amelyet elektromos autókra lehet kapni, majdhogynem kinulláznánk a kocsi árát. (Persze mindez túl jól hangzik, és nincs is így, mert a magyar támogatás is a kocsi árának maximum 21 százaléka lehet.)

A járművet egy Togliattiban működő gyártó készíti, és négy elektromotor hajtja, amelyek a kerékagyakban kapnak helyet. 120 km/h-s tempóra lesz képes az apróság, a motorok névleges teljesítménye 46 lóerő, de maximális rendszer-teljesítményként 97 lóerőt lehet kihozni belőle, ha szükséges.

Mint látni többféle variációt készítettek.

A felépítmény a gyártó szerint annyira egyszerű a négy agymotor miatt, hogy emiatt lehet igazán olcsó a termék. Azt mondják, hiba esetén egész egyszerűen a kerék cseréjével – amelyben az elektromos motor is van – a szervizelést is meg lehet oldani. Egy-egy ilyen motor a kerékkel együtt összesen 17 kilogrammot nyom.

A kocsi 10 kWh-s akkumulátort kap, amivel nagyjából 200 kilométert lehet majd autózni.  Az akkumulátort az oroszok is egy kínai gyártótól veszik. A kocsi tényleg egy városba való közlekedési eszköz, mert alig 3 méter hosszú, 1,4 méter széles és 1,7 méter magas.

Meglátjuk, mi lesz ténylegesen belőle, de a gyártó az első évre 15 ezer darabos gyártást tervez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!