szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordulhat, hogy egy cégnek több bírságot kell majd fizetnie, mint egy teljes éves nyeresége.

Az EU-ban 2020-tól az autógyártóknak szén-dioxid-kibocsátás terén flottaszinten hozniuk kell a 95 gramm/kilométeres értéket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a benzinmotorral szerelt autóknak átlagban be kell érniük mintegy 4,1 liternyi üzemanyaggal, a dízeljárművek fogyasztása pedig nem lehet magasabb 3,6 liternél.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha nem sikerül tartani az említett 95 grammos értéket? Nos, ebben az esetben autónként és extra grammonként 95 eurónyi büntetést kell fizetniük az autógyártóknak.

2020 egyelőre egy átmeneti év, melyben a kilométerenént 50 grammnál kevesebb CO2-t kibocsátó, részben vagy teljesen elektromos autókat duplán számítják, illetve a flották legjobban szennyező 5 százalékát nem veszik bele a számításokba. 2021-től viszont fokozatosan csökkentik a kedvezményeket, ráadásul 2030-ig további 37,5 százalékkal kell majd csökkenti a CO2-kibocsátást.

A PA Consulting becslései szerint a legnagyobb bírságot, mintegy 4,5 milliárd eurót az EU-ban évente konszern szinten mintegy 4 millió autót forgalmazó Volkswagennek kell majd fizetnie, mely német gyártó várhatóan 12,7 grammal haladja meg az átlagtömeggel korrigált CO2-limitet. Ez az összeg a dízelbotrány kapcsán eddig már több mint 30 milliárd eurót költő cég 2018-as adózás előtti nyereségének a 32,4 százalékát tenné ki.

A Fiat-Chrysler esetében 2,46 milliárd eurós büntetéssel számolnak az elemzők, akik szerint a Fordnak várhatóan 1,45 milliárd eurót kell majd fizetni az EU kasszájába.

A legnagyobb mértékben, 28,7 grammal a Mazda lépheti át az előírt kvótát, és az ezzel járó 877 millió eurós büntetés a 2018-as profitjának a 115,7 százalékát tenné ki. A CO2-kvóta a Toyotát terheli meg a legkevésbé, mely hibridekben jó ideje igen erős vállalat várhatóan csak 0,2 grammal lépi majd át a határértéket, így a bírsága alig 18 millió euró lehet.

A PA Consulting szerint a legnagyobb gyártók az első évben összesen mintegy 14,65 milliárd euró büntetést fognak fizetni az EU-nak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!