szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 7 üléses autókra igényelhető állami támogatás nem kombinálható a villanyautókra járó kedvezménnyel. Egyelőre.

A napokban írtunk arról, hogy már Teslákra is igénybe lehet venni az 1,5 millió forintos állami villanyautó támogatást, igaz csak és kizárólag a legolcsóbb Model 3 villanyautóra, mert csak az fér be a 20 millió forintos értékhatár alá.

©

A Teslákra ezenkívül egy másik állami támogatást is lehet igényelni, ami nem más, mint a nagycsaládosok által kérelmezhető, felső értékhatár nélküli 7 üléses kedvezmény. Ezzel azok élhetnek, akik 7 személyes változatban rendelik meg a Model X-et, melynek 37,5 millió forintos ára a kedvezmény levonását követően 35 millió forintra szelídül.

Összehasonlításképp, az 5 személyes Model X alapára 35,5 millió forint.

©

A legújabb Tesla, a Model 3 nagytestvérének tekinthető Model Y gyártása nemrégiben kezdődött meg, és ez az USA-ban már tavasszal debütáló újdonság hazánkba várhatóan ősszel fog megérkezni. A típusból lesz 20 millió forintnál olcsóbb és 7 üléses változat is, és ha ez a két feltétel egyszerre teljesül, akkor az adott autókra összesen akár 4 millió forint állami támogatást is fel lehet majd venni.

Jelenleg egyedül a Nissan eNV200 Evaliára lehet igényelni mindkét támogatást, ami egy 12,8 millió forintos alapárú 7 üléses elektromos kisbusz.

A hazánkban tavaly áprilisban elsőként Teslákkal teli szalont nyitott Universal Leasing Kft.-től megtudtuk, hogy a nemrégiben elérhetővé vált villanyautós állami támogatást megelőzően 150 autót értékesítettek és finanszíroztak. Ezek 75 százaléka Model 3 volt, a Model X 15 százalékot, a Model S pedig 10 százalékot tett ki. A cég jelenleg négy hónapos szállítási határidővel dolgozik.

A korábbi információkkal ellentétben tavaly végül nem nyílt meg az első hivatalos Tesla-szerviz, de idén várhatóan sor fog kerülni a megnyitóra. Az amerikai anyacég által létesítendő és üzemeltetendő Tesla szerviz várhatóan Budán fogadja majd a hazai villanyautósokat.

Magyarországon Teslát egyébként a Magyar Autókereskedőház Zrt.-n keresztül is lehet vásárolni, mely cégnél a Universal Leasing Kft.-hez hasonlóan ugyancsak igényelhető a 7 üléses kocsikra érvényes állami támogatás, de mivel a cég nem található az IFKA szerződött partnerei között, az elektromos autós kedvezményt rajtuk keresztül nem lehet igénybe venni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt