szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a kézfertőtlenítő folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz. Ezért semmiképpen se hagyjuk azt az autóban ebben a melegben - figyelmeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Több olyan esetről is hírt adtunk már, amikor a kocsiban hagyott kézfertőtlenítő folyadék annyira felforrósodott a nyári melegben, hogy berobbant. Legutóbb a IX. kerületben egy Audi belső tere gyulladt ki így, miközben a tulajdonos beszaladt egy üzletbe vásárolni.

A kézfertőtlenítők hatóanyaga, az alkohol gyúlékony folyadék, ami már igen alacsony hőfokon, mindössze 20 fok környékén elkezd párologni, ez a folyamat pedig a hőmérséklet emelkedésével felerősödik. A gépkocsi zárt légtérében feldúsulhat az alkoholgőz és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon. Elegendő, ha beszállunk az autóba, és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult, a nyári tűző napsütés okozta magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat, de az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást - írja az ITM a közleményében.

A fokozottan tűzveszélyes, magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szereket jól szellőző helyen kell tárolni, 0-35 fok közötti hőmérsékleten, tehát nem szabad nyáron a zárt gépjárműben hagyni, ahol nem szellőzik a belső tér, és a hőmérséklet akár 50 fokig is emelkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó

VOSZ: A kata szigorítása erősíti a válságot

VOSZ: A kata szigorítása erősíti a válságot