szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Baranya megyei településen egy kis presszóban található Norbi "szentélye", ahol a túraautó bajnoki futamokon kívül azért az Újpest elleni komoly futball vereségre is jól emlékeznek a helyiek.

A WTCR-sorozat tavalyi bajnoka, a Hyundai i30 N versenyautót vezető Michelisz Norbert 1984. augusztus 8-án látta meg a napvilágot, vagyis ma ünnepli 36. születésnapját. Mindenki "Norbi"-ja egy kis Baranya megyei településen, a Pécshez közeli Himesházán nőtt fel, mi pedig az egyik nálunk vendégeskedett tesztautóval nemrégiben útba ejtettük az 1 017 fős települést.

A már Szent István idejében is jegyzett községbe Mária Terézia idején telepítettek sváb szőlőműveseket, erre utal, hogy a településre érkezőket kétnyelvű községtábla fogadja.

©

Himesháza a templomáról kapta a nevét, ami egykoron valószínűleg festett, azaz hímes volt.

©

A templom mellett díszes faragott kapu található, melyet 1994-ben állított a falu lakossága.

©

Himesháza egyik fő közösségi gyűjtőhelye a helyi kiskocsma, a Rittlinger Presszó.

©

Az ajtóban csak a korsónként 330 forintos áron csapolt akciós sörre derül fény, a bent található kis "szentélyre" semmi sem utal.

©

Mint megtudtuk, a ma már nem itt élő Michelisz Norbi korábban gyakrabban járt a presszóban, mint manapság, de néha napján azért még mindig be szokott térni, és mindenkihez van néhány jó szava. A bajnoki cím megszerzését követően egyik első útja is hazavezetett, ahol nemcsak családi körben ünnepelt, hanem a barátokkal, ismerősökkel, helyi lakosokkal is.

Értelemszerűen az egész falu egy emberként szokott drukkolni Norbinak, és nem csak Himesházán a tévék előtt, hanem egy kisebb delegációs csapattal a versenyek helyszínén is. És persze a reptéri érkezéseket sem hagyja ki a szurkolócsapat.

2019.12.17, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
©

Relikviákból már a presszó előterében sincs hiány.

©
©
©

De a gyűjtemény nagy része a kis mellékteremben található.

©
©
©
©
©
©

A helyiek itt szokták kivetítőn nézni Norbi futamait és a nagyobb focimeccseket. 2014-ben azonban az egyik legjobb magyar futballcsapat, az Újpest FC házhoz jött, és a himesházi pályán mérkőzött meg a helyi sportolókkal. A Magyar Kupa fordulójának meccsét 13:0-ra nyerte az Újpest, mindenesetre az emlékbe készült fotó keretének hátlapján kicsit szépített eredmény olvasható.

©
©

Michelisz Norbert szülői háza a falu szélén egy békés kis utcában található, ahol a család nyugalmának megőrzése érdekében szándékosan nem fotóztunk. Norbi 7 éves volt, amikor autószerelő és raliversenyző nagybátyja épített neki egy vaskeretes kisautót, amit szülői felügyelet mellett használhatott napjaink túraautós bajnoka. "Himesháza földes útjain 40-50 km/h-s sebességgel vertem fel a port" - emlékezik vissza Michelisz.

Mint megtudtuk, a helyiek egy új emlékszobát, múzeumot kívánnak létrehozni, ami a tervek szerint tele lesz Norbi relikviáival, ezenkívül pedig egy egyedi szelfipont építése is tervbe van véve. És mindenki arra vár, hogy a koronavírus-járvány miatt alaposan megcsúszott idei WTCR-szezon szeptemberben végre kezdetét vegye Ausztriában, és hogy októberben újra a Hungaroringen versenyezhessen a himesházi pilóta.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új, húszperces koronavírusteszt készült

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's