szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autók alapvető biztonsági tesztjei mellett egyre fontosabbak a valós körülmények között végzett károsanyag-kibocsátási tesztek is.

A Green NCAP egy olyan nonprofit szervezet, amely a járművek tényleges károsanyag-kibocsátását méri. Az autók értékelését nyolc európai ország laboratóriumában végzik, a szervezetet pedig környezetvéldelmi intézmények, állami támogatások és autóklubok bevételeiből tartják fent.

A szervezet időről-időre értékeli a legfrissebb piacra került modelleket és hasonlóan a jól ismert Euro NCAP töréstesztekhez, csillagok alapján szemléltetik, hogy milyen mértékben felel meg a jármű ténylegesen az elvárásoknak. Három összetevőt vizsgálnak az emissziós méréseknél. Az első, hogy milyen mértékben bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat (szén-dioxid, metán vagy dinitorgén-oxid) az autó. A második vizsgálati elem a légszennyezettség szempontból fontos anyagok (a finompor-részecskék, a nitrogén-oxid és a szén-monoxid) jelenléte. A harmadik összetevő pedig a jármű valós energiafogyasztása.

A Green NCAP most közzétette legfrissebb vizsgálati eredményeit, amelyben már olyan autó is szerepelt, mint a hidrogén üzemű Hyundai Nexo, valamint a Volkswagen elektromos újdonsága az ID.3. Nem meglepő módon az üzemanyagcellás autó és a villanyautó maximális pontszámokkal végeztek az élen.

A listán most is jól látszik, hogy az elektromos autók behozhatatlan előnye mellett a hagyományos technológiájú autók is lehetnek összességében igen tiszták. Erre példa most éppen a Skoda Octavia 2.0 TDI motoros változata, amelyben már dupla AdBlue-rendszer van, ami egyéb utókezelő-eljárásokkal 80 százalékkal csökkenti a korábbihoz képest a nitrogén-oxidok kibocsátását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Trend ellen mennek: nőtt az amerikai autók átlagos fogyasztása

Miközben a világszintű törekvések éppen a fogyasztás- és károsanyag-csökkentésről szólnak, egy felmérés szerint a valóság mást mutat. Ráadásul az autógyártók Amerikában is, hogy papíron megfeleljenek a kibocsátási céloknak, nagy mennyiségben vásárolnak más gyártóktól szabad károsanyag-kibocsátási kvótákat.

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo