szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak az Ügyfélkapun kell beállítani, hogy élni szeretnénk a lehetőséggel, és az orvosi alkalmassági feltöltése után már küldik is az új jogsit.

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok kiadása a Magyarország.hu-n, azaz az Ügyfélkapun – vette észre a Totalcar.hu.

Februárban ugyanis új funkcióval bővült a felületen a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF): az okmányokról szóló menüben, a vezetői engedélyre kattintva kell kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges.

Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végezte el, annak ezután is a Kormányablakba kell mennie és szemben a webes lehetőséggel, ott továbbra is 4000 forintba kerül a kártya kiállítása, az idősebb korosztály esetében olcsóbb.

Amikor valakinek lejár a jogosítványa, de előtte jóváhagyta, hogy az állam automatikusan elkészítse a következőt, annak viszont nem kell mást tennie, mint megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe. Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja azon a címen, amelyet a rendszerben megad.

Aki meglévő mellett levizsgázik egy új járműkategóriára, az a még érvényes orvosi alkalmasság idejére megkaphatja az új jogosítványt a fenti módon, de az minden kategóriára csak abban a maradék időben lesz érvényes, ameddig az orvosi. Aki a teljes, akár 10 éves orvosi alkalmasságot szeretné az új jogsin látni, annak ezután is el kell mennie a vizsgálatra, viszont mostantól lehet választani a két megoldás közül. Amikor viszont azért van szükség jogosítványcserére, mert valakinek házasságkötés miatt megváltozik a vezetékneve, a teendők szintén teljesen automatikusak – írja a Totalcar.

Hozzáteszik: az állami rendszerben mindehhez lennie kell három évnél nem régebbi igazolványképnek, ha viszont nincs, egy további, szintén új szolgáltatást használhatunk hamarosan, ahol videochat lehetőséget alakítottak ki.

Mindennek persze feltétele az Ügyfélkapu-regisztráció, amelyhez első alkalommal személyesen el kell menni egy kormányablakba. A csak Magyarországon használt, a veszélyhelyzet alatt lejárt jogosítványok megújítására a vészhelyzet feloldását követő hatvan nap áll rendelkezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!